gotin написа:
sylt написа:
Не знаеш какво изпускаш...
Виж, Sylt, благодаря ти за прекрасната рецепта, със сигурност е разкошна, но това изобщо не е отговор на въпроса ми.
Още повече, че в рецептата чесънът присъства като ЕДНА, дори и голяма, скилидка на 1,5 фунта, т.е., ЕДИН КИЛОГРАМ скариди...
Всъщност, то и една ч.л. катран стига да окепази бъчва мед...
Шегувам се, не съм такъв максималист и ни най-малко конформист, но въпросът беше за полярността на ароматите, а не за употребата им като нюанс и подправка.
Така, че - много те уважавам, рецептата ти наистина е разкошна, но не ми даваш отговор на въпроса...
Всъщност, понеже явно не разбирате смисъла на въпроса ми - според тебе, би ли трябвало да потиснем аромата на синьото сирене с употребата на чесън?
Говорим за полярни и много остри аромати, които принципно "се бият" и от тази "битка" никой не печели...
Надявам се сега да съм по-ясен.
biskvitka добре го е казала, аз само ще добавя - обожавам скариди и чесън, скариди без чесън, само чесън и т.н. В повечето рецепти с морски дарове, като тази която постнах, чесънът е подправка, не основен вкус. Той не се "бие" с вкуса на скаридите, а създава нов вкус - букет от вкусове - на скариди, зехтин, чесън, лимон, магданоз... Всичко е въпрос на вкус, аз смятам че чесън и морски дарове си отиват много добре, въпреки че обожавам скариди и без чесън. Лично аз в тази рецепта слагам 4 скилидки чесън на 1/2кг скариди.
Примерът със синьото сирене не съм сигурен че е уместен, въпреки че сега се сещам че съм правил паста със синьо сирене като задушавах малко чесън в зехтина преди да сложа сиренето и беше много вкусно. Още веднъж - не потискаме вкуса на сиренето или скаридите, а създаваме нов.
Вярно че в японската кухня не се използва чесън при приготвянето на морски дарове, но в тяхната кухня принципно рядко се използва чесън. Тя е изолиран случай, при тях идеята, за това как трябва да се развива вкуса на едно ястие, е по-различна от останалите кухни. Иначе в останалите далекоизточни кухни често се използва чесън при приготвянето на морски дарове.