Аромати, аромати на бира, портокали и месце...
Рецептата най-вероятно е ирландска, но не си залагам главата, източникът ми е - "Уверени в кухнята"
. Аз лично не използвах бира "Гинес", а обикновена тъмна бира. В посеслова след рецептата пише: "Вместо "Гинес" може да се ползва черна бира, но в такъв случай пропуснете захарта..."
, моята черна бира не беше много сладка, затова аз не го сторих. Стига бъбрене, на темата - ето и рецептата:
Говеждо в бира "Гинес"
Необходими продукти за 4 порции:
900 гр. телешки пържоли, нарязани на кубчета по 2,5 см.
600мл. бира "Гинес"
50 гр. брашно
25 гр масло
3-4 лъжици олио
2 големи глави лук, нарязани наситно (на картинката са на шайби
, вие си изберете как предпочитате
)
1/2 ч.л. индийско орехче-настъргано
2-3 ск. счукан чесън
3 бр. дафинов лист
1 ч.л. кафява захар
1 ч.л. сол
смлян черен пипер
сокът и кората на 1 портокал
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното заедно с подправките и овалваме в него месото. В нагорещеното масло и олио запържваме месото, докато добие равномерен кафяв отенък. Най-добре това да стане на два пъти, за да не пуска прекалено много вода и хубаво да се капсулира. Оставяме настрана и в същата мазнина, запържваме лука и чесъна, като бъркаме непрекъснато. След като добие златист отенък, добавяме захарта и на по- слаб огън бъркаме, докато се карамелизира. Връщаме месото обратно и го заливаме с бирата. Добавяме дафиновия лист, портокаловия сок и кората на половината портокал нарязана на ивички. Похлупваме и задушаваме, докато омекне. Ако сосът много се сгъсти, доливаме още вода (по време на задушаването).
Когато месото е готово, добавяме още черен пипер и инд. орехче на вкус, посипваме с останалата портокалова кора и сервираме.
За гарнитура: ориз, картофено пюре или пък задушени картофи - изборът е ваш. Ние лично си топихме от соса с
хляб Цопф!
Приятен апетит!
П.С. Значи аз приготвих рецептата с телешко около 500 гр. Според мен идеално ще се връзва и със свинско, а защо не и с агнешко. Та значи за това количество, сложих сока на цял портокал, не знам той ли беше малък или просто рецептата носи на портокали
, но количеството се оказа идеално, а от кората използвах само 1/4 за задушаването и беше точно, после в украсата я пропуснах.
Цялото действие се развива в "огенеупорна тенденжера". На снимките се вижда керамичнен съд с голямо дъно. Моите "огнеупорнио тенджери" са с доста малко Ф-и, искам да кажа са скосени (и малки също така) и затова поради липса на подходящ съд използвах съвсем обикновена. Но нищо не ми пречи, следващия път, след като приключа със запържването - баам в гювеча и във фурната - така ще стане вълшебно, сигурно...
Ако използвате йена или гювеч, внимавайте каква вода доливате (да не е студена ), за да не стане някоя беля.