Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 03 Апр, 2020 7:41 am Пет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 
Message
 Рецепта: Китайски ориз
Сготвено на: 23 Окт, 2004 6:15 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Прегледах няколко сайта. Една от най-популярните рецепти на руските сайтове е тази:
1 ч ориз
1.5 ч студена вода
Оризът се мие с топла вода, като зърната се стриват между дланите, и така 4 пъти. Слага се във висока тенджера, залива се със студена вода, посолява се и се захлупва плътно. След като кипне, се вари на силен огън 7 мин, на среден 3 мин и на слаб огън 2 мин. (Докато се вари оризът, водата може да изкипи, но капакът не се сваля, затова се взима дълбока тенджера.) Оризът се отстранява от огъня и се оставя захлупен за още 12 мин. След това се наръсва с масло или друга мазнина по избор.
Изпробвах рецептата с Тай ориз (случайно и аз имах такъв), но сложих 2 ч вода. Получи се много вкусно, но наистина изкипя и стана мазало. За тези с керамични котлони има друга рецепта:
сухият ориз се запържва в малко мазнина, залива се с 2 части студена вода, посолява се и се вари под капак на слаб огън, без да се разбърква. Ако оризът е обикновен, водата трябва да е 1.5 части.
И още нещо, докато ровех из сайтовете, прочетох, че "истинският" китайски ориз е слепен и разкашкан. Това, което ние наричаме китайски ориз, всъщност идва от Близкия изток.

Ето две снимки как изглеждат машините за готвене на ориз:
ImageImage


 Profile  
 
 Рецепта: Китайски ориз
Сготвено на: 24 Окт, 2004 2:17 am Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 19 Юли, 2004 10:34 pm Пон
Мнения: 18
Location: Варна
По принцип в китаиската кухня използват като нашия ПИЛАФ ОРИЗ
и го смесват с различни ястия(това е в повечето китаиски ресторанти)
А иначе се приготвя в съд ( нещо като ..... темперер за шоколада)
които се нагрява винаги с еднаква температура от всички страни едновременно.
Маалее много писах днес да взема да поспра ве4е , ако има не6то пи6ете :)))


 Profile  
 
 Рецепта: Китайски ориз
Сготвено на: 24 Окт, 2004 2:21 am Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 19 Юли, 2004 10:34 pm Пон
Мнения: 18
Location: Варна
Хаиде пак се сетих не6то :D
Пилаф ориз ( не съм най добрия) се приготвя :
24 часа се кисне в хладка вода и след това се вари във вряла вода.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB