За 6 порции:
250мл прясно мляко
листата от 6 стръкчета мащерка*
200г крем сирене
120г прясно козе сирене
1с.л. нишесте
сол, счукан ч.пипер
За картофите:
450г бекон на тънки резени
1кг млади картофи /става и с дребни стари/
дребни дафинови листа според броя на картофите
Лентичките бекон се срязват по дължина, но не докрая. Всеки картоф се увива в бекон, като се подпъхва по един дафинов лист. Картофите се запичат в намаслена тавичка ок.35мин. на 300о
Междувременно 3с.л. от млякото се загряват заедно със ситно нарязаната мащерка, прибавят се сирената и се бие с тел, докато се получи еднородна маса.
Нишестето се разбърква с останалото мляко и се прибавя към сирената с бъркане, докато се сгъсти. Сместа се подправя със сол и пипер и се сервира в огнеупорен съд върху горелка за подгряване заедно с картофчетата за топване.
*може да се замени с магданоз или босилек
Източник:
http://kuking.net
Приятелката ми швейцарката Гая твърди, че класическото най-разпространено фондю се прави само от Грюер. Може и да е права, но горната рецепта си е съвсем годна за опитване. Нямах прясно козе сирене и го замених със свежо овче

, картофките бяха дребнички старички - получи се вкусно, дали е точно фондю, не се знае... Освен това на консуматорите им писна в един момент да топят, сложиха си картофите в чиниите и ги поляха със сирената. Това беше в побългарен вариант
ето го оригиналът