Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 22 Яну, 2018 5:04 pm Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
Сготвено на: 07 Мар, 2006 12:07 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Обикновенно го сервирам като гарнитура към кебап, къри или някакво задушено, но сигурно с малка импровизация, може да се докара и като самостоятелно ястие :). Рецептата е арабска, името специално е сирийско, но аз съм я срещала с малки разлики в различни "кухни". Другото име, под което я знам е "Rice-A-Roni". Супер проста рецепта, но по моему много вкусна:

Ориз с фиде

Необходими продукти:
1 ч.ч. ориз
1/2 ч.ч. фиде (начупено)
50 гр. масло
вряла вода около 2,5-3 ч. ч. (за предпочитане бульон, иначе става някак "постно")
сол (ако не използвате бульон)

Начин на приготвяне:
Оризът и фидето се запържват поотделно - оризът, докато се поизцъкли, а фидето до златисто (внимавайте много с него, защото бързо покафенява). След което се заливат с горещия бульон в съотношение приблизително 1:1 за фидето, 2:1 за ориза. Варят се на тих огън докато поемат водата. След което се смесват. Сервира се топло.

Ето какви добавки съм правила:
*предварително бланширани и обелени бадеми, запържени в масло до порозовяване
*стафиди и сушени круши (стафидите предварително накиснати в топла вода, за крушите не помня :oops:, беше отдавна)
*като подправки съм добавяла: малко смлян карамфил, джинджифил, канела..., зависи от рецептата.
*мъжът ми пожела следващия път да добавя задушен грах и запържена шунка. :roll: Като опитам ще ви кажа как се е получило. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Мар, 2006 2:43 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Тая комбинация наистина е страхотна, противно на очакванията. Браво, че я припомни, Лудетично, горещо я препоръчвам, въпреки че звучи странно.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Мар, 2006 8:11 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Какъв сорт е оризът и от коя марка е фидето?


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Мар, 2006 9:02 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
Какъв сорт е оризът и от коя марка е фидето?


Хайде сега и подробности! Не стига, че рецептичката си е супер, ами и марки ще гоним! :P


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Мар, 2006 11:15 pm Сря 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
На тука, на... :mrgreen:

По-по-най са в astray.com/recipes


 Profile  
 
 Рецепта: леко уточнение
Сготвено на: 17 Яну, 2007 6:51 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Окт, 2006 7:07 pm Пон
Мнения: 5
Location: Бургас
В турция го правят като запържат начупено фиде или кус кус с форма на оризови зърна ,за 3 мин. после добавят ориза и пържат още 2 мин.След това се залива с врял костен булион 2,5/1 съотношение веднага се намалява котлончето на min. за 15-20 мин.,кърпичката отгоре ,1 чаша шардоне но не в ориза и Воала супер гарнитурка.


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Яну, 2007 7:25 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
petarpiperov написа:
...1 чаша шардоне но не в ориза и Воала супер гарнитурка.

Шардонето е за готвача, нали? :jump2:


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Яну, 2007 7:36 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Алеко написа:
Шардонето е за готвача, нали? :jump2:

Тц, за жена му :YY:


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Яну, 2007 7:54 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ей, човек една чашка не може да сръбне от вас!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB