Обикновенно го сервирам като гарнитура към кебап, къри или някакво задушено, но сигурно с малка импровизация, може да се докара и като самостоятелно ястие
. Рецептата е арабска, името специално е сирийско, но аз съм я срещала с малки разлики в различни "кухни". Другото име, под което я знам е "Rice-A-Roni". Супер проста рецепта, но по моему много вкусна:
Ориз с фиде
Необходими продукти:
1 ч.ч. ориз
1/2 ч.ч. фиде (начупено)
50 гр. масло
вряла вода около 2,5-3 ч. ч. (за предпочитане бульон, иначе става някак "постно")
сол (ако не използвате бульон)
Начин на приготвяне:
Оризът и фидето се запържват поотделно - оризът, докато се поизцъкли, а фидето до златисто (внимавайте много с него, защото бързо покафенява). След което се заливат с горещия бульон в съотношение приблизително 1:1 за фидето, 2:1 за ориза. Варят се на тих огън докато поемат водата. След което се смесват. Сервира се топло.
Ето какви добавки съм правила:
*предварително бланширани и обелени бадеми, запържени в масло до порозовяване
*стафиди и сушени круши (стафидите предварително накиснати в топла вода, за крушите не помня
, беше отдавна)
*като подправки съм добавяла: малко смлян карамфил, джинджифил, канела..., зависи от рецептата.
*мъжът ми пожела следващия път да добавя задушен грах и запържена шунка.
Като опитам ще ви кажа как се е получило.