Пиле с портокали
1 пиле
2 портокала
3-5 с л зехтин
сол на вкус
червен пипер
магданоз, копър
босилек... и т.н (може и други подравки на вкус)
. Пилето се нарязва на парчета, поставя се в купа..
. Изстисква се единия портокал и се омесва със зехтина, червен пипер сол и магданоза (копъра или босилек) ..
. Пилето в купата се залива с този сок и се поставя под преса (аз сложих чиния и отгоре тухла ...)
. Поставя се в хладилника за няколко часа ( може да се пече и веднага, но когато е мариновано, е по-вкусно )
.
В тавата се поставя мариновано пиле като между редовете се поставя втория портокал, нарязан на кръгчета..
. Отгоре се залива с марината ..
. В предварително загрята фурна 200 С и се пече до готовност ..
. За да се получи златист цвят на пилето, трябва да се полива редовно със соса, който отделя пилето по време на печенето..
. За гарнирнитура - картофено пюре, което да е полято със соса от печенето ..
Добър Апетит !!!