Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 2:49 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 
Message
Сготвено на: 14 Апр, 2006 3:31 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Рецептата е на Бен Донахю, от BBC Food

за 4-6 порции
1 агнешко бутче, около 2 кг
4 скилидки чесън, нарязан на ивички
6 филенца от аншоа, нарязани на четири
прясно смлян черен пипер
2 с.л. зехтин l
10-12 клонки розмарин
100g пастет от черни маслини
сока на 1/2 лимон

Приготвяне:
1. Месото се измива и подсушава и се оставя на сухо и хладно място, докато добре изсъхне (така ароматът на ястието става по-наситен).
2. Почиства се от ципи, доколкото е възможно, както и от излишни тлъстини.
3. Месото се шпикова с чесъна и аншоата (с помощта на малко и остро ножче се правят дупчици в бутчето и в отвора се слага чесън или парче аншоа).
4. Бутчето се поръсва с пипер.
5. Бутчето се запича в умерена фурна, докато стане златисто кафяво от всички страни.
6. Оставя се леко да се охлади.
7. На дълъг конец се връзват клончетата розмарин
8. Бутчето се намазва с маслинова паста и се омотава с конеца с розмариновите клонки.
9. Бутчето се връща в тавата, намазва се с останалата мазнина и лимоновия сок и се допича във фурната.
10. Пече се по 15 мин за 500 г + 15 мин.
11. Изважда се от фурната и се оставя за 1/3 от времето , през което е било печено (така се допича, пък и месото остава крехко).
12. Може да се гарнира с пресен розмарин.

Поднася се с печени картофи с мента и лимон.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Апр, 2006 9:09 am Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
С аншоа.. :) Това звучи интересно.. :)
Само питане , да проверя дали съм разбрала, :oops: -значи опечено го вадя от фурната и оставям настрани докато приготвям разкошните картофики за гарнитура?И ако си го опитвала, понеже никога не съм пекла така цяло бутче барабар с кокала,не остава ли прекалено "сочно", аз не понасям полу-сготвени меса..и искам да знам, евентуално да увелича малко времето. :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Апр, 2006 10:10 am Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Препоръчвам следния метод (ако печката и ел.инстлацията са в състояние да издържат, разбира се): Докато агнето се пече, да подвариш картофите. В момента, в който извадиш месото от фурната, мяташ там картофите. Мръвката, увита във фолио, няма да изстине бързо, пък и ще продължи да се готви.

Времето за печене зависи от фурната (в твоята ще стане бързо, защото е с малък обем) и от самото месо.
Не се увличай много в печенето, защото агнешкото е с доста висок процент водно съдържание.

Само бутче не съм правила...
Досега съм пекла само цяло агне. За да не изсъхва (не обичам съсухрени меса, и без това не ям често мръвки), го покривам с фолио. И тук няма да мине без фолио.

Между другото, не съм ползвала досега маслинова паста :oops:, изпитвам недоверие към готовите пастети (всякакви).
Пък и пасирането на шепа маслини не е като да свиеш сарми от брюкселско зеле :mrgreen:.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Апр, 2006 11:13 am Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Значи, аз също не обичам трески. Аз пека агнешко, което е порционирано, покрито с памучен плат, намазан с мас и сол, а отгоре допълнително и фолио - става винаги на мозък. :) Въпросът беше да не стане така, че като срежа и отвътре да ми червенее. :-? Но сега си направих сметките и сигурно ще е достатъчно, надявам се, де. Всъщност аз в камерата май имам плешка (не ми се рови, че е най-отдолу), дали ще стане с нея?

За маслиновата паста, не съм и мислила да си купувам (консервираната е много скъпа, а тази насипната - брр, знаеш колко съм гнуслива). Аз съм си правила частично рецептата на Раза за тапанада (и сега мисля да я направя, като пропусна рибоците). :)


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Апр, 2006 11:20 am Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Защо да не стане с плешка? Само ще си играеш повече, но поне ще се опече по-бързо.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB