Рецептата е на Бен Донахю, от BBC Food
за 4-6 порции
1 агнешко бутче, около 2 кг
4 скилидки чесън, нарязан на ивички
6 филенца от аншоа, нарязани на четири
прясно смлян черен пипер
2 с.л. зехтин l
10-12 клонки розмарин
100g пастет от черни маслини
сока на 1/2 лимон
Приготвяне:
1. Месото се измива и подсушава и се оставя на сухо и хладно място, докато добре изсъхне (така ароматът на ястието става по-наситен).
2. Почиства се от ципи, доколкото е възможно, както и от излишни тлъстини.
3. Месото се шпикова с чесъна и аншоата (с помощта на малко и остро ножче се правят дупчици в бутчето и в отвора се слага чесън или парче аншоа).
4. Бутчето се поръсва с пипер.
5. Бутчето се запича в умерена фурна, докато стане златисто кафяво от всички страни.
6. Оставя се леко да се охлади.
7. На дълъг конец се връзват клончетата розмарин
8. Бутчето се намазва с маслинова паста и се омотава с конеца с розмариновите клонки.
9. Бутчето се връща в тавата, намазва се с останалата мазнина и лимоновия сок и се допича във фурната.
10. Пече се по 15 мин за 500 г + 15 мин.
11. Изважда се от фурната и се оставя за 1/3 от времето , през което е било печено (така се допича, пък и месото остава крехко).
12. Може да се гарнира с пресен розмарин.
Поднася се с
печени картофи с мента и лимон.