за 4 броя
2 бр пилешки гърди (направо 1 пеперуда)
за соса:
50 г брашно
60 г масло
150 мл сметана (готварска)
60 г шунка
70 г пресни печурки
80 г топено сирене (част от топеното замених с пушено и синьо, стана още по-вкусно

)
300 мл прясно мляко (ако сложите 400, няма да сбъркате)
бял пипер и сол на вкус
Гарнитура - по един печен картоф на порция (картофите трябва да са поне по 100 г

)
Приготвяне
Пилешките гърди се срязват през средата и от тях се получават 4 пържолки. Мариноват се със сол и пипер (използвах лимонов), може да се добавят и няколко капки лимонов сок.
Оставят се в хладилника покрити с фолио.
През това време се приготвя соса.
Гъбите и шунката се нарязват на ситни кубчета и се запържват с маслото. Към тях се добавя брашното. Като се запържи леко и то, запръжката се разрежда с прясно мляко, при енергично бъркане, за да не стане на буци. Като кипне сосът, се добавя сиренцето, и то нарязано на кубчета.
Сосът къкри на тих огън, като се бърка непрекъснато, за да не загори.
Щом сиренето се "разтвори", се добавя и сметаната. Малко, преди да заври сосчето, се оттегля от огъня.
Поръсва се с бял пипер и се оставя на топло, за да не се вкамени.
Пържолките се овалват в брашно, изтръсват се от излишното такова и се пържат в нагорещена мазнина.
Отцеждат се върху хартия.
Поднасят се веднага, със соса и гарнирани с печен картоф и резенче лимон за украса.
Заб. Сосът е много вкусен, но видът му е...
Затова изпекох импровизирани сосиерки от кори за баница.
Намазват се три кори с разтопено масло, слагат се една върху друга и се нарязват на квадрати (може и правоъгълници))).
Тестото се нагъва артистично във форма за мъфини и се запича, докато леко се зачерви.
(Обикновено изпичам шест броя - толкова излизат от трите кори, защото поне една-две кошнички стават по-грозни).