По традиция на 1 януари (Васильовден) приготвям нещо с петел. Тази година реших вместо обичайния петел с червено вино да направя нещо различно. Това, което се получи, многократно надмина очакванията ми. Гостите ми бяха силно впечатлени, а моя милост получи незаслужени овации (рецептата е от електронната кулинарна книга).
За тестото:
125 г масло или маргарин
2 с.л. сметана
1 яйце
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. сода бикарбинат
на върха на чаената лъжичка амонячна сода
брашно - колкото поеме
От посочените продукти много бързо (основно с пръстите) се замесва твърдо тесто, което се разточва на кора, с около 6 см по-голяма от диаметъра на тавата (моята е 26 см). Кората се слага в тавата (в оригиналната рецепта тавата не се намазва с мазнина, но не пожелах да рискувам, защото в тази точно тава всичко се залепва и я намазах с малко олио). Отгоре се слага плънка.
Моята плънка беше следната:
400 г сурова кайма от петел, смесена с
1 пълна шепа варен ориз
Отгоре наредени тънки ивички бланширан лук (поне 1 глава)
Всичко залято с остатъка от сметаната (беше 200 г, част от нея сложих в тестото), разбита с
2 яйца и малко сол
Паят се пече в загрята фурна на 200-220 градуса до златисто оцветяване.
Ако плънката е изцяло от бланширан лук, паят е чисто френски (без акцент

). Вместо кайма от петел може да се сложи всякаква друга, 2 отцедени от водата консерви риба тон или леко запържени гъби. Както и да го направите, ще е вкусно.
Паят пие хубаво червено вино (имах мерло), но и с бира се съчетава много добре.