Това ястие е вдъхновено от
Марабу.
На малкия толкова много му хареса, че хапна три порции
.
300 г дългозърнест ориз
1 с.л. зехтин
2 с.л.(30 г) масло
2 с.л. олио
3 настъргани моркова
1 скилидка чесън, ситно нарязан
2 стръка пресен чесън, ситно нарязан
1 1/2 ч.л. къри
силантро
(зелен кориандър)
Ориза измих с топла вода, като го претрих между дланите си.
След това го изплакнах в студена вода и го сложих да се вари с 1 ч.л. сол в една част вода (обема на ориза и съотв. на водата измервах с купичка). Вари се плътно захлупен, във висока тенджера (моята е 8 литрова и не изкипява, пък и го наблюдавам).
Като завря, намалих котлона на 2, докато поеме всичката вода. След това оттеглих от котлона, изчаках още десетина минути и сложих отгоре маслото.
Морковите се настъргват и се запържват в загрятата смес от олио и зехтин.
Като омекнат, към тях се добавят първо зеленият чесън, а след 1-2 мин и другият.
Поръсва се с къри, пържи се още около минута и се добавя оризът. Обърква се хубаво, може да се посоли (пропуснах този момент
) и се поднася. Поръсва се с пресен кориандър, много му отива.
Оригиналната рецепта на
Марабу е
тук.
Забележка: когато оризът се вари в толкова малко вода, вкусът му е леко 'гумен', точно такъв го харесвам.