Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 26 Сеп, 2020 12:55 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 13 мнения ] 
Message
Сготвено на: 18 Ное, 2004 5:30 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Тоава е още една любима семейна рецепта. Е, не е много подходяща за хората, които са на пости... :P. Предпогам, обаче, че не съм единствената "грешница" :twisted: и за да няма повече оплаквания, че това е станал сладкарски форум... ;)


Необходими продкти: (4 порции)
4 тънки телешки бифтека (става и със свински пържолки),
1-2 моркова нарязани на тънки ивички,
7-8 скилидки чесън нарязани наситно,
1-2 чушки нарязани на ивици,магданоз,
1/2 ч.ч.грах(царевица),
риган,
черен пипер,
сол,
бяло и царевично брашно за овалване
(пожелание1-2 кисели краставички нарязани на ивички),
олио за пържене
1 ч.ч вино,
1/2 ч.ч. телешки или пилешки бульон.

За соса:
1-2 глави лук нарязани на тънки полумесеци,
3-4 чушки нарязани на ивици,
1-2 моркова нарязани на ивици,
3-4 скилидки чесън нарязани на дребно,
олио,
1 ч.ч. червено вино,
коняк(текила) 20гр.

Начин на приготвяне:
Бифтеците се начукват и се подправят, и разпределяме продуктите в тях. Завиват се на вретено и увиват с конец (набождат с клечки), за да не изтече плънката. Добре е преди да се напълнят вретената да отлежат 30 мин. с подпавките за да се овкусят.

За соса:
Задушаваме зеленчуците на слаб огън докато омекнат, добавяме виното и коняка и оставяме да къкри още 10 мин. Тук в оригинал сосът се прецежда, но моите лакомници много харесват задушените зеленчуци, затова не го правя. Вие постъпете както намерите за добре.

Овалваме ролцата в брашното и ги запържваме до златисто, намаляваме огъня поливаме с виното и бульона. Оставяме да къкри (около 20 мин), прибавяме соса и готвим докато месото омекне (при неоходимост доливаме още течност-по преценка на готвача). Гарнираме със ориз или варени картофи.

Приятен апетит!


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Дек, 2004 11:45 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Това е страхотна идея за коледната/новогодишната трапеза. Ще се обидиш ли, ако го направя с пилешко месо? (е, тогава вретеното няма да е аржентинско)
По подобна рецепта правя рулца от треска, това може да е алтернативния вариант за месомразците.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Дек, 2004 1:22 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Е ,да определено няма да е Аржентинска! :lol: :lol: Ще стане изцяло нова рецепта.. ;) Ако го пробваш в този вариант ,непременно сподели резултата!! ;) :)
А ,откъде си купуваш треска ( в нашия рибарски магазин не съм виждала)?И тя с някъква бяла риба (хек,мерлуза) може ли да се замени.. :?:


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Дек, 2004 1:42 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Треската се продава в Метро (филета в опаковки по 1/2 кг), понякога има и в Билла, Фантастико и Европа. Цяла треска (чистена) съм купувала от Билла, но това беше отдавна. Треската може спокойно да се заменя с хек и мерлуза, дори мисля, че те бяха от едно семейство.
А пилешкото вретено мисля дори да го снимам, дано не закъснея(напоследък се сещам за снимане, след като всичко е ометено и чиниите са излизани).


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Дек, 2004 1:47 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
:pop: Очаквам с нетърпение снимките! :)


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Дек, 2004 11:49 am Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Купих си едно пиле и докато до обезкостявах (костите ми трябваха за бульон), се порязах много неприятно. Явно съм отвикнала да се занимавам с месо :-? Толкова се ядосах, че смлях месото и направих пожарски кюфтета (които не бяха никак лоши, между другото). Извинявам се за това, че не спазих обещанието си, явно скоро няма да правя вретено :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Апр, 2008 2:38 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Яну, 2008 4:28 pm Сря
Мнения: 74
Location: London
винаги съм смятала, че вретеното се пече. то се пържело... хъм.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Апр, 2008 3:18 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Задушава се.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Апр, 2008 4:49 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ludetina написа:
Тоава е още една любима семейна рецепта.

Много привлекателно изглежда и сигурно е много вкусно.
Само дето сигурно ми се изпочупиха едно-две ребра на езика, докато се опитах да го произнеса... ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Апр, 2008 5:57 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Яну, 2008 4:28 pm Сря
Мнения: 74
Location: London
biskvitka написа:
Задушава се.


то тогава не е ли по добре да го сложа в плик с вино и да го метна във фурната, ако идеята е да се задуши?

ама това с задушаването вече го правя под всякакви вариации и исках да опитам нещо различно. обаче то аз вече ги навих вретенцата и сега си попиват подправките.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Апр, 2008 7:10 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
ТеА75, в рецептата, написана от Лудетина, рулцата се запържват, за да се запечатат и да останат сочни. След това се задушават с течност.

Ако на теб това не ти харесва (или понася), направи го по начина, който смяташ за най-подходящ. Важното е на теб и близките ти да ви е вкусно.


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Апр, 2008 5:46 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Яну, 2008 4:28 pm Сря
Мнения: 74
Location: London
да споделя резултата от рулцата - станаха великолепни. разликата, че ги задуших в тефлонова тавичка с капак и след това ги запеках около 15 мин. рецептата е великолепна след седмица, две са ми дали поръчка за повторение.


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Апр, 2008 7:45 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Tea, радвам се , вретената са ви харесали. :) Аз не съм ги правила от мноого отдаван, така че балгодаря , за ремайндера. :)
Биски , мерси! :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 13 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB