Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 25 Окт, 2021 3:28 pm Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 
Message
Сготвено на: 05 Юли, 2006 10:43 am Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
200 г брашно
1 яйце
100 г спанак (може и замразен)
20 г праз
1/2 с.л. магданоз
10 г масло
100 г кайма
50 г печено свинско месо
50 г пушен свински врат или нещо от сорта
1/2 хлебче
1 яйце
3/4 л. телешки бульон
2 глави лук
10 г масло

Разбийте 1 яйце и добавете брашното и 1-2 с.л. вода. С ръце омесете твърдо, но еластично тесто. Ако ви полепва по ръцете, добавете още брашно. Сол не се добавя.
Загърнете тестото с чиста кърпа, че много бързо изсъхва. Разделете го на три и разточете всяко парче на тънка кора, която поставяте върху кърпа за да поизсъхне.
1/2 глава лук се накълцва, а празът се нарязва на кръгчета. Накълцайте и магданоза и задушете тия три неща в 10 г масло. Добавете каймата и задушете до готовност. Нарежете на ситно свинското печено и пушения врат и добавете към каймата. Хлебчето накиснете във вода, изтискайте го и го добавете към каймата заедно с 1 яйце. Овкусете със сол и пипер.
С чаша или друга кръгла форма изрежете кръгли парчета тесто и ги напълнете с плънката. Загърнете и притиснете краищата. Сложете готовите маулташен в бульона и ги оставете да къкрят 10-12 мин. на слаб огън. В отделен съд запържете леко лучени кръгчета и ги добавете в бульона.

Рецептата е от Готварската книга на Марион, а аз само съм я превел.

Съществуват различни легенди за възникването на тази манджа. Едната гласи, че монасите от ордена на цистерциензите (така ли им викаме на български? :oops: ) по този начин са искали да скрият мръФката от Божиите очи по време на пости. Въпросните монаси обитавали манастира в град Маулброн и от там произлязло и името на манджата - маулташен, което в буквален превод ще рече джобчета (или торбички) за уста.

Друга легенда твърди, че протестантите първи са сложили месо към плънката, която първоначално се е състояла само от треви и спанак. Така и те се измъквали от строгите повели на католическата църква за пост и молитва. Тази легенда има продължение във факта, че гореописаната рецепта е традиционното ястие на протестантските шваби за Велики Четвъртък.

По принцип маулташен са от кухнята на бедняците, които по гореописания начин оползотворявали остатъците от месо и зеленчуци.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Юли, 2006 5:30 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Алеко написа:
По принцип маулташен са от кухнята на бедняците, които по гореописания начин оползотворявали остатъците от месо и зеленчуци.[/color]

Ох, каква вкусотия! Ще се маскираме утре-вдругиден на бедни германци, ако и да не е Велики четвъртък. Мерси, Боби


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Юли, 2006 3:33 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Наистина е вкусно! Действахме обаче в комбина със сина ми - аз тестото, той плънката (без праз, нали се сещаш :oops: ). Няколко парчета се разпаднаха, явно не съм ги слепила добре и бульонът не беше бистър, ама карай, хапнахме си я. И пак мерси.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Юли, 2006 4:57 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Радвам се, че ви се е усладило. А защо без праз? Не се сещам. :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Юли, 2006 2:21 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Алеко написа:
А защо без праз? Не се сещам. :oops:

Защото го недолюбвам, приемам го единствено с ориз, иначе съм си внушила, че убива другите вкусове. С една дума - праз за Антоновица е като кимион за Мистъра :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Ное, 2006 12:20 am Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 11 Окт, 2006 12:26 pm Сря
Мнения: 85
Location: София
Все си мисла, че МУНД е уста на немски, а не МАУЛ.А за остатъците немците имат точно наименование-рестезупе,което буквално е супа от отпадъци и се приготвя като към гъст бульон и малко зеленчуци,ситно се нарязва, каквото е останало в хладилника-парченца кашкавал и до 2-3-4вида салами или меса.Звучи не дотам апетитно, но всъщност стига да е от добри "отпадъци"си е ОК на вкус. ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Ное, 2006 2:05 am Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
телец написа:
Все си мисла, че МУНД е уста на немски, а не МАУЛ.А за остатъците немците имат точно наименование-рестезупе,което буквално е супа от отпадъци и се приготвя като към гъст бульон и малко зеленчуци,ситно се нарязва, каквото е останало в хладилника-парченца кашкавал и до 2-3-4вида салами или меса.Звучи не дотам апетитно, но всъщност стига да е от добри "отпадъци"си е ОК на вкус. ;)


Mund е уста, а Maul е паст, уста на животно. В разговорния език обаче се използва и за човешката уста. "Halt's Maul!" например значи "Затваряй си плювалника!" :mrgreen:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB