Това ястие го замислих като гарнитура към кърито на Лудетина, но поради спънки от технически х-р (проблеми със захранването на РС-то и липса на рецепта на хартиен носител) го приготвих по-късно.
Хареса ми, може да се направи и с гречка или ориз, но с по-малко количество течност.
60 г масло
120 г кромид лук, нарязан на фини ивички
300 г булгур
1 дафинов лист
1 л горещ пилешки бульон
(използвах 600 мл гъбен, от кубче)сол и бял пипер на вкус
1. Маслото се разтопява в голям, тежък и дълбок тиган на среден огън. Добавя се лукът и се задушава, докато стане полупрозрачен.
2. Добавят се булгурът и дафиновият лист. Зърната трябва да са добре покрити с мазнина.
3. Налива се горещият бульон и се подправя със сол и пипер на вкус. След като заври, огънят се намалява така, че да се поддържа слабо кипене.
4. Покрива се и се вари, докато булгурът поеме бульона и зърната омекнат, около 18-20 мин.
5. Преди поднасяне се 'разрошва' с вилица.
Накиснах булгура в студена вода за 10 мин, затова реших, че 600 мл бульон ще стигне. Следващият път ще намаля и мазнината, определено 60 г (половин пакет българско масло) е много.Това е.
Добър апетит!
Източник: Mastercook Deluxe