200 г брашно
1 яйце
100 г спанак (може и замразен)
20 г праз
1/2 с.л. магданоз
10 г масло
100 г кайма
50 г печено свинско месо
50 г пушен свински врат или нещо от сорта
1/2 хлебче
1 яйце
3/4 л. телешки бульон
2 глави лук
10 г масло
Разбийте 1 яйце и добавете брашното и 1-2 с.л. вода. С ръце омесете твърдо, но еластично тесто. Ако ви полепва по ръцете, добавете още брашно. Сол не се добавя.
Загърнете тестото с чиста кърпа, че много бързо изсъхва. Разделете го на три и разточете всяко парче на тънка кора, която поставяте върху кърпа за да поизсъхне.
1/2 глава лук се накълцва, а празът се нарязва на кръгчета. Накълцайте и магданоза и задушете тия три неща в 10 г масло. Добавете каймата и задушете до готовност. Нарежете на ситно свинското печено и пушения врат и добавете към каймата. Хлебчето накиснете във вода, изтискайте го и го добавете към каймата заедно с 1 яйце. Овкусете със сол и пипер.
С чаша или друга кръгла форма изрежете кръгли парчета тесто и ги напълнете с плънката. Загърнете и притиснете краищата. Сложете готовите маулташен в бульона и ги оставете да къкрят 10-12 мин. на слаб огън. В отделен съд запържете леко лучени кръгчета и ги добавете в бульона.
Рецептата е от Готварската книга на Марион,
а аз само съм я превел.Съществуват различни легенди за възникването на тази манджа. Едната гласи, че монасите от ордена на цистерциензите (така ли им викаме на български? ) по този начин са искали да скрият мръФката от Божиите очи по време на пости. Въпросните монаси обитавали манастира в град Маулброн и от там произлязло и името на манджата - маулташен, което в буквален превод ще рече джобчета (или торбички) за уста.
Друга легенда твърди, че протестантите първи са сложили месо към плънката, която първоначално се е състояла само от треви и спанак. Така и те се измъквали от строгите повели на католическата църква за пост и молитва. Тази легенда има продължение във факта, че гореописаната рецепта е традиционното ястие на протестантските шваби за Велики Четвъртък.
По принцип маулташен са от кухнята на бедняците, които по гореописания начин оползотворявали остатъците от месо и зеленчуци.