inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg stat.bg sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 23 Авг, 2014 12:36 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 15 мнения ] 
Message
Сготвено на: 12 Юли, 2006 11:58 am Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Технологията за приготвяне на знаменитото ястие "Патица по пекински" е толкова сложна (необходима е специална пещ, в която се слагат по няколко птици едновременно), че познавачите казват: "Когато китаец иска да опита "Патица по пекински", той... отива на ресторант."

Разбира се, това ястие може да се приготви и в домашни условия. За това са необходими следните продукти:
1 патица (около 2 кг),
2-3 супени лъжци шери или вермут,
1 чаена лъжичка сол,
14 малки глави лук,
24 палачинки (направени само от вода и брашно)

Продукти за соса за мариноване:
6 резенчета джинджифил (или 20 г на прах),
2 стръка праз, 1.5 л вода,
3 супени лъжици мед,
2 супени лъжици соев сос

Продукти за соса:
3 супени лъжици сос,
1 супена лъжица вода,
2 чаени лъжички захар,
2 чаени лъжички сусамово олио

Приготвяне:
Патицата се измива, почиства и се оставя да се отцеди 2-3 часа (много е важно патицата да е напълно суха, за тази цел може да се използва вентилатор). Поставя се в железен или керамичен съд, залива се с гореща вода и се вари, докато побелее. Изважда се и отново се изсушава, а вътрешността се намазва със сол и алкохол. Патицата се слага в соса за мариноване, след което се поставя отново да ври, като трябва да е покрита напълно с течността и няколко пъти да се обръща. Изважда се и отново се суши. Кожата трябва да е напълно суха.

Фурната се нагрява до 175 градуса. Патицата се поставя на желязна скара, а под скарата се слага съд с вода така, че да не докосва повърхността й. Пече се около 1 и половин часа, след което се обръща и се пече още половин час. Патицата се пече, докато добие червеникаво кафяв цвят. Така кожата става особено хрупкава. След това месото се отделя от костите и се нарязва на тънки плоски парчета, които лесно да могат да се подредят така, че да се получи първоначалната форма на патицата. Късовете месо се нареждат в кръгла, плоска чиния. Поднася се заедно с палачинките, зелените пера на праза и предварително приготвения сос. Перата на зеления лук се потапят в соса и заедно с няколко парченца от патешкото месо се слагат в палачинката, която се сгъва на четири подобно на европейските палачинки и ...добър апетит!

Рецептата не съм я пробвал, но ми се стори интересна и копнах от сайта на Радио Китай.


Attachments:
duck.jpg [59.25 KiB]
Downloaded 273 times


Last edited by MR.LAZY on 21 Ное, 2009 12:55 am Съб, edited 1 time in total.
 Profile  
 
Сготвено на: 12 Юли, 2006 1:11 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Само веднъж съм ял истинска патица по пекински, макар че не беше в Пекин, а в Хонгконг. Но след онуй угощение нивгъш не бих се престрашил да си я правя сам. Та и аз като китайците - ще ходя на ресторант. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Юли, 2006 3:38 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Мистър, и тук мерси. Пусто любопитство... ама не е за мен тая работа.

Алеко написа:
да си я правя сам.

Айде нема нужда
Quote:
Та и аз като китайците - ще ходя на ресторант. :mrgreen:

И аз, и аз! Ама какво искаш да кажеш, че китайците у нас не я правят както трябва ли? Другото иди-дойди, но финалната част с рязането и подреждането ми се видя абсолютно не в моите възможности... И все е добре да се знае една от версиите на рецептата.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Юли, 2006 4:59 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
to4ica написа:
Ама какво искаш да кажеш, че китайците у нас не я правят както трябва ли? ...


Хич не знам. Не съм си поръчвал тук.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Юли, 2006 2:23 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Ми да вземем някой ден да ги пробваме тия в Славянска беседа дали я могат или не щеш да си разваляш хонгконгския вкус?


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Юли, 2006 12:13 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ща, ща! Кога?


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Яну, 2010 11:46 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
След дълго ровичкане из нета, по-хубава и по-сложна рецепта за патица по пекински не можах да намеря, затова почти спазих тази и с малко подобрения, може да видите моят резултат.
Техниката спазих почти дословно, с изключение на печенето, защото я мажех с марината почти на всеки 10-15 минути за да се получи хубав лак.
Към по горната марината прибавих и китайска смес за лакирана патица - 5 подправки(съвсем малко ) -резене, карамфил, анасон,кимион и пипер(трябваше да е сечуански, ама нямах) .Освен това добавих и малко царевично нишесте, защото иначе марината остава много рядка и не може да се получи напластяване върху кожата и така тя да стане хрупкава.
Най-вероятно патицата приготвена в домашни условия съществено се различава от тази приготвена в ресторант, не само заради липсата на специалните сушилни и пещи, но и заради разликата в месото на домашните птици от тези на отглежданите във ферми.
Въпреки всичко се постарах, изяде се и толкова. За този ми живот мисля, че няма да направя повече, въпреки задоволителният резултат. :)
До соса и питките не стигнах, но пък направих за предястие патешкото дробче, сложено на сурово между две филийки, изрязани под формата на кръг, бял хляб и панирани в масло със сметана , яйце и индийско орехче. За гарнитура бланширани картофи и обърнати с малко масло, както и есетествено, ориз със зеленчуци.

Image

Image


Attachments:
P1020321.JPG [79.48 KiB]
Not downloaded yet
1.JPG [86.78 KiB]
Not downloaded yet


Last edited by миш маш on 25 Яну, 2010 11:16 pm Пон, edited 1 time in total.
 Profile  
 
Сготвено на: 25 Яну, 2010 8:29 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Миш, това пате е голямо като пиле :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Яну, 2010 11:13 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
MR.LAZY написа:
Миш, това пате е голямо като пиле :lol:

Те затова имаше много гарнитури де! :lol:
Пък колкото и малка да е била, все пак си беше патица, а не пиле! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Яну, 2010 10:26 am Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Шефе, това ли ти е единствения коментар? Миш тук геройство е извършила, три дена мазала и лакирала, драми всякакви се разиграли, а ти само за размера на патето говориш. Възмутително! Ма похвали я, потупай я по гръбчето, може да я почешеш по коремчето :)
Миш, и другаде казах, но и тук - страхотно изглежда. Направо си герой на кулинарния труд. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Яну, 2010 3:47 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Браво Миш! Изглежда точно като патиците, изложени на вирината на китайските ресторанти, които приготвят този специалитет. Аз определено никога няма да се захвана с тази рецепта, затова ти свалям шапка за куража.


Last edited by kristi on 27 Яну, 2010 10:39 am Сря, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 26 Яну, 2010 7:41 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Маца написа:
.....три дена мазала и лакирала, драми всякакви се разиграли, а ти само за размера на патето говориш. Възмутително! :)

Така, така-както казва Пилето!
Аз саможертви правя в името на форума, пък на Шефа патицата му се виждала малка! Само размери му в главата! :P :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Яну, 2010 7:45 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Шефът иска големи патки! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Яну, 2010 10:03 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Браво, Миш!


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Яну, 2010 10:33 am Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
миш маш написа:
Маца написа:
.....три дена мазала и лакирала, драми всякакви се разиграли, а ти само за размера на патето говориш. Възмутително! :)

Така, така-както казва Пилето!
Аз саможертви правя в името на форума, пък на Шефа патицата му се виждала малка! Само размери му в главата! :P :lol:


А така, вече и името ми забравяш:)))


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 15 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB