Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 22 Ное, 2019 12:45 am Пет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
Сготвено на: 25 Юли, 2006 2:35 pm Вто 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Оригиналната рецепта е от "Готварска книга на Леля Ог", това тук е модификация:)

За тестото:

450 гр. брашно
1 ч.л. сол
100 гр. масло (мас)
150 мл вода
4 с.л. прясно мляко

За плънката:

2 пилешки бутчета (ок. 0.5 кг) сварени, обезкостени, нарязани на парченца
0.5 кг. бонфиленца, нарязани на късчета и задушени с малко масълце
Десетина дробчета, задушени
1 малка глава лук (аз я забравих, но нейсе)
1/2 ч.л. смлян бахар
1/2 ч.л. смляно индийско орехче (привлича безумно осите, не го яжте на открито!!! :twisted: )
1 ч.л. градински чай

1 разбито яйце или само жълтък за намазване

За тестото се смесват маслото, млякото и водата и се кипват след разбъркване. Изсипват се в брашното и се забърква и след това замесва "фино тесто" (в оригинала). Наистина е фино! 2/3 от него се разточват за долната кора, която трябва да е по-широчка от намазнената тава/форма, вкоято ще се пече пая. По съвет на Бисквитка - надупчете с вилица кората преди печене (което аз не направих :oops: ) Останалата 1/3 от тестото е за горната кора, като може да си отделите мъничко за украса. Аз направих пиленце.

Месцетата от бутчетата и филенцата се объркват с подправките, един слой се слага върху кората, върху него при желание подреждате дробчетата и накрая добавяте втори бутчесто-филенцен слой върху тях.

Слагате горната кора с предварително намокрени краища и слепвате добре. Намазвате с яйцето (което аз отново забравих и го сложих по-късно) и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 45 минути.

Забележка: В оригинала след печенето настъпва процедура по вкарване на желатин през дупка в средата на пая. Тъй като при мен това беше пълен провал, няма да го пиша :evil: Единственият ми съвет е така направеният пай да се хапва докато е топъл, в противен случай плънката се разпада, както и корите :P


Last edited by Куцо пиле on 25 Юли, 2006 5:03 pm Вто, edited 3 times in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 25 Юли, 2006 2:49 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Изстинал и студен е също много приятен за хапване. 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Юли, 2006 3:45 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Това нещо беше изключително вкусно! Браво на КП!!!


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Юли, 2006 4:05 pm Вто 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Мерсим ви мноу, начи :mrgreen: Все пак мисля, че топъл ще е по-добър, щом е безжелатинест. Ех, ако осите можеха да говорят... :P


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Юли, 2006 4:26 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Куцо пиле написа:
Ех, ако осите можеха да говорят... :P


Ми те сигурно могат. Не помниш ли, в началото беше само една, която кръжеше наоколо, после изчезна за малко. Сигурно е отишла да каже на останалите каква вкуснотия има там, та после се дотътриха още доста.


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Юли, 2006 4:29 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Тестото е супер, с него може да се направи открит пай (т.е. без горна кора) или полуоткрит (с решетка) и тогава може спокойно да се желира.

И аз съм от късметлиите, които си хапнаха от пая 8), благодаря, Пиле!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB