Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 3:29 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 18 мнения ] 
Message
Сготвено на: 11 Авг, 2006 7:21 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
570 г спанак, изчистен, без стъбла
5 с.л. масло
1/4 ч.ч. нарязан лук
2 ч.л. нарязан чесън
3 големи гъби горска печурка, сърнела или други ароматни, без пънчета, нарязани на резени
сол, пипер на вкус
1/4 ч.ч. брашно
4 ч.ч. прясно мляко
1/8 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
2 1/2 ч.ч. настърган пармезан
430 гр сирене рикота / извара
1 1/2 ч.ч. настъргани фонтина или провълоун / кашкавали
1 1/2 ч.ч. настъргана моцарела
450 гр кори за лазаня, сварени леко или според инструкцийте на опаковката

Загрейте фурната на 180 С.

Сложете голяма тенджера с подсолена вода да заври. Прибавете спанака и гответе 2 мин.
Прецедете го през фина цедка, натискайте с голяма лъжица да излезе колкото се може повече вода.
Нарежете го ситно.

В голям тиган разтопете 1 с л масло на средно силен котлон. Прибавете лука и чесъна, бъркайте 1 мин, добавете гъбите, сол, пипер и бъркайте, докато гъбите омекнат и се изпари водата им, около 5 мин. Преместете от котлона да изстинат.

За да направите сос бешамел, в голяма тенджера разтопете осталите 4 с л масло на средна топлина, прибавете брашното, бъркайте докато стане златисто, около 2 мин. С постоянно разбиване бавно прибавете млякото, продължете да разбърквате, докато се сгъсти. Подправете на вкус със сол, пипер, индийско орехче и 1 ч ч пармезан, бъркайте още около 2 мин, махнете от котлона.

В купа смесете сирената рикота, фонтина и моцарела. Прибавете 1/4 ч ч от сместа в бешамела.

По дъното на тавата за лазаня сложете с лъжица бешамел сос, да го покрие, около 1/2 ч ч .
После разстелете 1/4 от гъбената смес, като я поръсите с 1/4 от спанака.
Разстелете слой кори за лазаня отгоре.

Намажете нов слой от бешамел върху корите, отгоре гъби, спанак и смес от сирената.

Повторете слоевете сос, кори, спанак и сирена два пъти, завършвайки с кори за лазаня.

Най-отгоре разпределете 1 1/2 ч пармезан, покрийте с алуминиево фолио и печете, докато пастата стане готова и се появят мехурчета, около 30 мин.

Махнете фолиото и допечете, докато цветът стане златист, около 10 мин.

Нека постои 10 - 15 мин преди сервиране.


Аз ви съветвам да сложите повече гъби - поне 1 кг и да ги разпределите върху всеки слой на лазанята.
Не ползвайте готови кори за лазаня, които не се варят - на тях им трябва повече време за сготвяне, а тук гъбите и спанака са готови.
Студена бира или вино - по желание.


Рецептата е на Emeril Lagasse.
Източник: www.foodnetwork.com


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Авг, 2006 11:02 am Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
"...недей да пълниш очи ми със сълзи,
не ме погубвай, не ме измъчвай,
заради една-а-а-а лазаня
."

С тази рецепта ми направи сърцето на смачкан фас (както казва сенсея). Почувствах се не като ирландски протестантин, нападнат от ИРА, а като двете кули на 11 септември. Без да съм го опитвал мога да кажа: изискано, вкусно, просто нямам думи.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Авг, 2006 3:17 pm Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Тази лазаня силно впечатли и изтъкнати месоядци. :mrgreen: Ако пък се сложат манатарки и аз оставам безмълвна.
Много често, след приготвянето на някое ястие в предаването си, Емерил казва " to die for ". :twisted:


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Авг, 2006 7:12 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Това ястие с или без манатарки ще трябва да го опитам преди да умра.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Авг, 2006 9:11 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
MR.LAZY написа:
Това ястие с или без манатарки ще трябва да го опитам преди да умра.


Мога само (почти) безмълвно да се присъединя....


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Авг, 2006 10:49 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Къш от тука карнивор с месояд такъв. :P


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Авг, 2006 9:06 am Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Добре де, ще ти оставя едно ъгълче.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Авг, 2006 12:11 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Не се карайте, ще ви направим по една тава за всеки, но да няма после мрънкане " ох, ще се пръсна ". :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Авг, 2006 1:27 pm Нед 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Да не забравиш какво си обещала... Аз много обичам да преяждам с разни :pya: :popcorn2: :keks: :belly: :facelick: вкусотийки.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Авг, 2006 2:24 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Не се бъзикай, лазанята лесно ще спретна. :twisted:

[hide]Само тоя ремонт да ми се махне от главата, че ни писна да не си спим в къщи. :evil: [/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Авг, 2006 7:40 pm Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
За мен, ако може, тавичката да е по-малка, моля. Може да съм карнивор ниеден, ама искам да си оставя място и за нещо друго, от което г-н М. няма да може да опита, защото ще се въргаля по пода с болки в стомаха от преяждане.

:mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Авг, 2006 9:38 am Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Какво значи това "карнивор", че гуглето много неща вади.

Няма да караме никого насила да яде, колкото може. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Авг, 2006 9:51 am Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
IPA написа:
Какво значи това "карнивор", че гуглето много неща вади.
Не вади ли на първо място снимка на Алеко? :P В частния случай е екеивалент на Главния, в общия означава месоядец т.е. обратното на вегетарианец.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Яну, 2007 5:54 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 18 Сеп, 2006 5:05 pm Пон
Мнения: 12
Благодаря са страхотната рецепта! :flow:
Записвам си я в графа "любими" :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Яну, 2007 7:15 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Тук и сега е моментът да отправя остра критика към авторката на темата, която само ни разлигави, докара ни до умопомрачение, щяхме да се избием с Шефа кой по-голяма порция да получи... и накрая - едно голямо НИЩО.

ИПАААААА, къде са обещаните тави с лазаня?????


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Яну, 2007 7:42 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Май, ще ходим при Даниелчето ;) :P


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Яну, 2007 9:36 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
daniela_jd, няма защо, надявам се да ти хареса. :)


Карнивора и антикарнивора, какво да правя като не сме имали сбирка, в Олив'с едва ли ще ме пуснат с тави. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Яну, 2007 9:32 am Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
IPA написа:
Карнивора и антикарнивора, какво да правя като не сме имали сбирка, в Олив'с едва ли ще ме пуснат с тави. :mrgreen:
Тъй де, оправдания все ще се намерят.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 18 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB