2 средни патладжана, нарязани на филии с дебелина около 1,5 см по дължина
зехтин / олио
сол, пипер
моцарела / кашкавал нарязан на парчета като за тост сандвичи
шунка, нарязана като горното
доматен сос:
домати
лук, чесън
зехтин
сол, пипер, щипка захар
босилек, риган или каквото предпочитате
Доматеният сос се прави като за спагети - запържват се лука, чесъна, добавят се настърганите / смлени домати и подправките, които предпочитате. Като се сгъсти е готов.
Филиите патладжан се намазват със зехтин, посоляват, поръсват с пипер и се пекат на грил / грил тиган / фурна. Когато са готови се слагат в захлупен съд да не изсъхват. Още топли, не горещи, на по-широкия им край се слага парче моцарела, парче шунка и се навива на руло, което се защипва с клечка за зъби - докато от топлината сиренето омекне. Държат се на топло.
Сервират се поставени върху топъл доматен сос, като се махат клечките.
Може като предястие или основно ястие.
За разкош - отгоре може да се гарнира с тънки парченца пармезан.
За съжаление в момента не готвя това. Но много го харесваме и тъй като имам време, пускам рецептата.
Рулцата не се развиват като се махнат клечките, тъй като сиренето го държи.
Оригиналът е тестван в италиански ресторант.