Гаспачо
750 г домати, обелени и почистени от сърцевината 2 червени чушки 2 краставици 1 средна глава лук (червен по добре) 2 скилидки чесън 2 ч л сол 40 мл оцет ябълков смлян черен пипер 1 литър доматен сок 1 ч л лют чили или Табаско(по желание) 8 кубчета лед зехтин (extra virgin)
• Доматите се нарязват на кубчета с размер 1 см.
• Чушките се изчистват от семето и се нарязват като доматите 1 см.
• Едната краставица се обелва и се нарязва на кубчета 1х1 см.
• Втората краставица също се нарязва на кубчета, но не се обелва.
• Лукът се нарязва на ситно.
• Чесънът се пресова.
• В купа се поставят нарязаните домати, чушки, краставиц , лук, чесън, оцет и
се оставя за 10 минути, за да могат зеленчуците да пуснат сок.
• Залива се с доматения сок, лютото чили или Табаско и леда.
• Посолява се и се подправя на вкус.
• Поставя се в хладилник за една нощ.
• Супата трябва да постои минимум 4 часа и максимум 2 дена.
• В момента на сервирането се полива със зехтин и се поръсва с чеснови крутони.
|