Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 06 Дек, 2021 3:09 am Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 
Message
 Рецепта: Пинджур
Сготвено на: 14 Сеп, 2006 10:01 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Пинджур е традиционно македонско предястие. Има различни разновидности. Най-често срещаните варианти са пържен и печен.

За 4 (гигантски :mrgreen:) порции:
1 кг домати
700-1000 г зелени чушки
2 големи патладжана
2 с.л. сол
4 скил. накълцан чесън
50 г олио

Печен пинджур

Фурната се загрява до 300 С. Всичките зеленчуци се слагат в тава. Пекат се, без да се покриват 30-45 мин. Зеленчуците се охлаждат, обелват и накълцват. Смесват се в купа, подправят се с чесън и сол. Преди поднасяне пинджурът се залива с горещо олио, разбърква се и се сервира с прясноизпечен хляб (при нас бяха питките на Пилето) и Дунавия, за другия вариант - козе сирене.

Патладжана и доматите ги изпекохме в микровълновата и после за аромат ги запекохме на скара. Чушките направо си ги пекох там, но не се опекоха добре :( .
Макар че го забърках в дълбока тенджерка, като изсипах горещото олио, доста пръскаше. Внимавайте, че боли и остават белези :evil: !

Като изстина, си беше като нашенско кьопоолу.



Пържен пинджур

Доматите и патладжаните се обелват и нарязват на кубчета. Чушките се накълцват.
В голям съд се загрява олиото (50 г е малко, трябва поне 100!). Запържват се чушките, докато омекнат (не се оставят да покафенеят). Добавят се патладжаните, като омекнат - доматите. Пържи се около 5 мин, посолява се и се подправя с чесън. Поднася се веднага.

Патладжаните поръсих със сол и преди да ги запържа, ги измих, без много да ги отцеждам (доматите ми бяха доста сухи).
От себе си добавих щипка захар, тя премахва леко блудкавия вкус на патладжаните.

Пърженият вариант определено ни хареса повече, пък и се приготвя по-бързо ;)


Източник: http://faq.macedonia.org/


Last edited by biskvitka on 14 Сеп, 2006 1:19 pm Чет, edited 1 time in total.

 Profile  
 
 Рецепта: Пинджур
Сготвено на: 14 Сеп, 2006 11:32 am Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Само да добавя, че пърженият вариант е доста близък на вкус с Имам баялдъ, но доста по-лек.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB