Пинджур е традиционно македонско предястие. Има различни разновидности. Най-често срещаните варианти са пържен и печен.
За 4 (гигантски
) порции:
1 кг домати
700-1000 г зелени чушки
2 големи патладжана
2 с.л. сол
4 скил. накълцан чесън
50 г олио
Печен пинджур
Фурната се загрява до 300 С. Всичките зеленчуци се слагат в тава. Пекат се, без да се покриват 30-45 мин. Зеленчуците се охлаждат, обелват и накълцват. Смесват се в купа, подправят се с чесън и сол. Преди поднасяне пинджурът се залива с горещо олио, разбърква се и се сервира с прясноизпечен хляб
(при нас бяха питките на Пилето) и Дунавия, за другия вариант - козе сирене.
Патладжана и доматите ги изпекохме в микровълновата и после за аромат ги запекохме на скара. Чушките направо си ги пекох там, но не се опекоха добре .
Макар че го забърках в дълбока тенджерка, като изсипах горещото олио, доста пръскаше. Внимавайте, че боли и остават белези !
Като изстина, си беше като нашенско кьопоолу.
Пържен пинджур
Доматите и патладжаните се обелват и нарязват на кубчета. Чушките се накълцват.
В голям съд се загрява олиото (50 г е малко, трябва поне 100!). Запържват се чушките, докато омекнат (не се оставят да покафенеят). Добавят се патладжаните, като омекнат - доматите. Пържи се около 5 мин, посолява се и се подправя с чесън. Поднася се веднага.
Патладжаните поръсих със сол и преди да ги запържа, ги измих, без много да ги отцеждам (доматите ми бяха доста сухи).
От себе си добавих щипка захар, тя премахва леко блудкавия вкус на патладжаните.
Пърженият вариант определено ни хареса повече, пък и се приготвя по-бързо
Източник:
http://faq.macedonia.org/