Безкрайно ви благодаря за
отговорите!
Реших да се посъветвам и с познат на мой приятел, който живее във Франция...та направих foie gras по френски
. Доста време ми отне приготвянето, а и продуктите не са евтини
, но пък си заслужаваше
.
Да споделя как го приготвих:
Дробът се размразява на стайна температура;
С много остър нож се махат жилките, като се внимава да не се нарушава целостта;
Слагаме го в хладко прясно мляко за около час, след това в керамичен съд или йенска тенджера се овкусява с пипер (аз лично сложих бял пипер), сол и щипка индийско орехче и Арманяк (тъй като в Бг трудно се намира, а е и доста скъпо, може да се използва коняк или Порто, аз използвах Порто) за около 1кг дроб се слага 20-30 грама;
Нарежда се плътно в съда, в който ще се приготвя...идеални за целта са форми от алуминиево фолио, слага се капачето и се остава да престои 12 часа в хладилника...
След това се изважда и се изчаква да се темперира на стайна температура /около 2-3 часа/;
Следва водна баня - слага се в тава с два пръста вода и в предварително загрята на 75 градуса фурна се пече 40 мин;
След това изстива пак на стайна температура и се слага в хладилника за около 2 часа.
Ами май е това
.
След това мажеш върху препечени филийки и консумираш с конфитюр по избор
естествено и с бутилка качествено вино
.