Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 12:26 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 17 мнения ] 
Message
Сготвено на: 11 Дек, 2004 11:32 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Това е от така наречените 'ергенски' манджи (рецептата я научих от брат ми, който, преди да се ожени, готвеше само яйца). Не знаем как се нарича на български, затова даваме името, под което е известно в Русия.
Вади се част от средата на няколко филии стар хляб, така че да се получи нещо като гевреци (но не се увличайте много в дълбаенето, дупката трябва да е с диаметър около 6-8 см). Филиите се намазват с масло и от двете страни (трудна работа, ако питате мен :lol: ) и се слагат в нагорещен тиган. В дупките на филиите веднага се чуква по едно яйце. След като яйцата се позапържат, филиите се обръщат много внимателно - от долната страна се подпъхва лопатка, а отгоре плътно се захлупва с шпатула или плоска лопатка за палачинки, за да не изтече яйцето при обръщането. Когато яйцата се изпържат (степента на изпържване зависи изцяло от личния ви вкус и предпочитания), филиите се посоляват и поднасят: с кашкавал, сирене, кренвирш, лютеница, кетчуп или каквото друго се намери в хладилника. Със салата от пресни зеленчуци не е никак лошо. И най-важното, децата много им се радват ;) .


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Май, 2006 1:12 pm Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Ми аз това го правя от 86 - 87 година. Видях го във филма "Лунатици" - Олимпия Дукакис така изпържи филийките с яйца, че и 1-2 печени белени червени чушки до тях в тигана на дъщеря си - Шер.

:twisted:


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Май, 2006 1:34 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
IPA написа:
Видях го във филма "Лунатици" - Олимпия Дукакис така изпържи филийките с яйца....
Знаех си, че гдните империалисти няма да се сдържат и ще "гепят" рецептата от братския съветски народ. :P


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Май, 2006 1:38 pm Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Ъхъ, особено като се има пред вид, че гадните империалисти бяха италиански емигранти.

:twisted:


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Май, 2006 2:53 pm Съб 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Да не е бутербродьi - филийка с масло, сандвич, та яйцебродьi :mrgreen:

Весело и оригинално :lol:

По наш'те вилаети когато уловим кренвирш го правим на сърчице - цепнат по дължина ама не до края и забоден с клечка - нарежда се в тава и се чуква в "сърчицето" едно яйце, после може да се ръсне и пармиджано реджия :mrgreen:


Last edited by yosif on 20 Май, 2006 7:47 pm Съб, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 20 Май, 2006 5:43 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Биски, не можа ли вчера да пуснеш тази рецепта? Снощи омухах четири яйца на очи, ама тези яйцеброди ще ги пробвам непременно!!!

Само дето няма да ги мажа филиите с масло, щото и без това пържа със зехтин. Нали няма да се обидиш?


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Май, 2006 6:49 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Алеко написа:
Биски, не можа ли вчера да пуснеш тази рецепта?
Quote:
Пуснато на: Съб Дек 11, 2004 10:32 pm


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Май, 2006 7:53 am Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Аууу, ами аз къде съм блял бе?! Добре, че беше IPA да я вдигне нагоре таз рецептичка, че щях да си умра млад, зелен и неук. :mrgreen:

Благодаря, IPA!


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Май, 2006 1:29 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
И аз съм бляла Алеко,
добре че Мистъра я пусна в темата кое от двете си избирате за ядене.

:roll: :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Май, 2006 1:45 pm Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Да живей Мистърът, да живей!


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Май, 2006 3:06 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
...Само дето няма да ги мажа филиите с масло, щото и без това пържа със зехтин. Нали няма да се обидиш?


Ъ-ъ-ъ-ъ, и аз не ги мажа с масло, пържа ги в тиган, леко намазан с олио.

Относно зехтина - не пържа с такъв, защото имам само екстра върджин, а той не става за пържене.
Но на теб няма да ти се сърдя, особено ако използваш зехтин за готвене.

Относно авторството на рецептата - сигурна съм, че това нещо го правят навсякъде по света, където се консумират яйца и хляб.
Признавам си без бой - не съм я измислила аз :mrgreen: .

@Yosif - яйцеброд = бутерброд с яйцом :)


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Май, 2006 3:46 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Важното е, че си я написала във форума.

:flow2:


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Май, 2006 4:47 pm Нед 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
... Пуснато на: Съб Май 20, 2006 2:53 pm Заглавие на темата: Яйцеброди (руска кухня)
--------------------------------------------------------------------------------
Да не е бутербродьi - филийка с масло, сандвич, та яйцебродьi :mrgreen:

Весело и оригинално :mrgreen:

...

@biskvitka: Да, де :)


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Май, 2006 6:53 pm Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
Относно зехтина - не пържа с такъв, защото имам само екстра върджин, а той не става за пържене.
Защо да не става? Ние само с такъв готвим, пържим и салати правим. Откакто веднъж преди години, когато тук още нямаше качествени зехтини, си донесохме една тенекия от 5 л. от Гърция, вече олио не сме купували.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Май, 2006 7:01 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Екстра върджинът има температура на димене около 160 С. Т.е. при тези градуси той се разпада на алдехиди и кетони, вещества, не особено полезни (абе направо вредни) за здравето.
Оптималната температура за пържене е 180 С.

Зехтинът за готвене е с Т. на димене 200-210 С, затова е по-добре да пържиш с него.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Май, 2006 1:01 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Аха. Благодаря, това не го знаех. Значи ще мрем по-рано... :mrgreen: А иначе всички казват, че зехтинът бил много полезен. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Сеп, 2007 10:05 am Нед 



Мерси за тази рецепта. Аз нямаше да се сетя....макар че знам тази с кренвирша. Онзи ден направих такива филии, и изядохме и чиниите....така че :)


  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 17 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB