Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 10:38 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 18 мнения ] 
Message
 Рецепта: Кимчи (ким чи)
Сготвено на: 19 Фев, 2007 12:04 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Кимчи (среща се и като ким чи) е много известна корейска туршия (по-скоро салата).
Умерено люта, хрупкава, вкусна и определено върви с всичко, включително и с блини :mrgreen:

за 10 порции:

1 китайска зелка
1 връзка зелен лук
2 големи скилидки чесън
1 люта зелена чушка
1 люта червена чушка
пресен джинджифил (около 4 см) - сложих 2 см и беше напълно достатъчно
5 с. л. соев сос
5 с. л. оризов оцет
2 с. л. захар
2 с. л. червен пипер
0,5 ч. л. натриев глутаминат (пропуснах го)
3 с. л. сол (определено трябва по-малко, защото соевият сос е доста солен)

1. Отстраняват се горните листа на китайското зеле. Зелката се разрязва по дължина на четири и след това напряко на парченца по 1 см. Нарязаното зеле се слага в дълбок съд, поръсва се със сол без да се претрива и се покрива с фолио или капак.
2. След 24 часа зелето се разбърква с ръцем ако се е отделил сок от зелето, той се излива.
3. Зеленят лук се измива и нарязва наситно, чесънът също. Лютите чушки се цепват наполовина, отстраняват се семките, дръжките и вътрешните им ципи и се нарязват наситно. Джинджифилът се обелва и се настъргва на ситно ренде.
Всичко това се смесва и добавя към зелето.
4. Смесват се соевият сос и оризовият оцет (използвах китайски кафяв), захарта, червеният пипер, натр. глутаминат и малко вода. Всичко това се изсипва в зелето.
Салатата се разбърква и се нарежда плътно, но без много да се мачка (за да остане хрупкава) в голям буркан или друг съд.
Ако зелето не е покрито с течност, се добавя малко вода.

Съдът се затваря и се дъри на хладно 2-3 дена (може да яде и на следващия ден).

Източник: "Школа гастронома", #14( 18 ), 2004


 Profile  
 
 Рецепта: Кимчи (ким чи)
Сготвено на: 19 Фев, 2007 8:26 pm Пон 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Аз съм следващата, нали помниш ;) И да не забравиш блините...


 Profile  
 
 Рецепта: Кимчи (ким чи)
Сготвено на: 19 Фев, 2007 10:22 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
:)


 Profile  
 
 Рецепта: Кимчи
Сготвено на: 03 Дек, 2007 2:03 am Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Ное, 2007 1:02 am Вто
Мнения: 98
Location: Атина
Имам няколко въпроса:1)Китайското зеле не е ли салатата Айсберг и заменима ли е с нашенско или с карфиол? 2)Натриевият глутаминат(глутамат съм си записала)е всъщност опасното Е621-забранен за консумация в някои страни,като Швеция,който се съдържа в големи количества в китайската храна-има много странични ефекти,най-опасния е разрушаване на мозъка?


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Кимчи
Сготвено на: 03 Дек, 2007 9:40 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Shokolatina написа:
Имам няколко въпроса:1)Китайското зеле не е ли салатата Айсберг и заменима ли е с нашенско или с карфиол? 2)Натриевият глутаминат(глутамат съм си записала)е всъщност опасното Е621-забранен за консумация в някои страни,като Швеция,който се съдържа в големи количества в китайската храна-има много странични ефекти,най-опасния е разрушаване на мозъка?


По т. 1. Китайското зеле не е салатата Айсберг. Два различни зарзавата са.

По т. 2: Натриевият глутамат го блъскат почти във всички готови смески подправки, за да подсилят вкуса. Но не съм чувал някой досега да е оглупял от него.


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Кимчи
Сготвено на: 03 Дек, 2007 2:18 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Алеко написа:
По т. 2: Натриевият глутамат го блъскат почти във всички готови смески подправки, за да подсилят вкуса. Но не съм чувал някой досега да е оглупял от него.


Специалистите в моя офис също казаха, че било изключително вредно, и даже имало някакъв "Синдром на китайския ресторант", който бил свързан с изтръпване на крайници и прочие. Аз не съм експерт, но от както им слушам приказките на тази тема (разбирай 3 години) се опитвам колкото се може по-рядко да използвам готови смески, супи, бульончета и прочие. За съжаление не винаги успявам. Пък и мама обяви, че съм започнала да готвя безвкусно. То и за това си има обяснение. Пак според колегите тук към въпросният Натриев глутамат се пристрастявал бил човек, и после нищо не му е така вкусно.


 Profile  
 
 Рецепта: Кимчи (ким чи)
Сготвено на: 03 Дек, 2007 5:37 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Здравей и добре дошла, Shokolatina!

В самата рецепта споменах, че съм пропуснала натриевия глутаминат. Честно казано, нямам идея, как е на вкус салатата с него и не смятам да опитвам... засега...

Китайското зеле, како спомена по-горе Алеко, наистина е отделен зеленчук и не може да се замени с нищо. Аз пробвах с бяло зеле и определено не ми хареса.


 Profile  
 
 Рецепта: Re:Ким чи
Сготвено на: 04 Дек, 2007 2:46 am Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Ное, 2007 1:02 am Вто
Мнения: 98
Location: Атина
Алеко,как да не си чувал за оглупели,откакто навлезе Fast Food-а и у нас нищо добро не се случва!Пък и кой ще си признае-това е цяла индустрия и са набъркани много интереси(така,както е и с цигарите-законния наркотик)!Но това е разговор на друга тема,така,че спирам до тук... :no: :no:


 Profile  
 
 Рецепта: Кимчи (ким чи)
Сготвено на: 04 Дек, 2007 9:46 am Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Абе, от фаст фууд едва ли се оглупява. Най-добрият пример съм аз - редовен посетител на McD, KFC и други такива - пък все още не съм оглупял.


 Profile  
 
 Рецепта: Кимчи (ким чи)
Сготвено на: 05 Дек, 2007 11:16 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Още по темата за моно-натриевия-глутаминат.


 Profile  
 
 Рецепта: Кимчи (ким чи)
Сготвено на: 05 Дек, 2007 11:42 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Сега разбирам защо китайците са на изчезване :-?


 Profile  
 
 Рецепта: Кимчи (ким чи)
Сготвено на: 06 Дек, 2007 11:53 am Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Ся, последно глутамат или глутаминат? На този сайт пише глутамат, на 'Подравката' вкъщи също.
Иначе кимчито е страшно вкусно, а готови бульончета избягвам :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Кимчи (ким чи)
Сготвено на: 06 Дек, 2007 12:14 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Гугъл гласува в полза на глутамат.


 Profile  
 
 Рецепта: Кимчи (ким чи)
Сготвено на: 06 Дек, 2007 12:32 pm Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Ахам, и аз така видях. Ама пък вкусно става с него, пустото...


 Profile  
 
 Рецепта: Кимчи (ким чи)
Сготвено на: 06 Дек, 2007 4:55 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Пиле, онуй ким-чи, с което омаахме блините, беше без въпросната подправка ;)
Но пък в соевия сос са сложили натриев бензоат, гадовете му с гадове! :bat:

[hide]Ся ако реша да си правя соев сос от домашно отгледана соя (в саксийка на балкона), ще ме пратиш ли за освидетелстване? :roll: [/hide]


 Profile  
 
 Рецепта: Кимчи (ким чи)
Сготвено на: 06 Дек, 2007 6:54 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
Пиле, онуй ким-чи, с което омаахме блините, беше без въпросната подправка ;)
Но пък в соевия сос са сложили натриев бензоат, гадовете му с гадове! :bat:

[hide]Ся ако реша да си правя соев сос от домашно отгледана соя (в саксийка на балкона), ще ме пратиш ли за освидетелстване? :roll: [/hide]


Направо при майка ми! :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Кимчи (ким чи)
Сготвено на: 06 Дек, 2007 9:35 pm Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Биски, туршията си е туршия и не виждам необходимост от глутамати при нея. 8)
За соята, ако питането ти е към мен - одма те пращам :lol: С увереността, че ще ти бъде полезно :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Кимчи
Сготвено на: 07 Дек, 2007 1:36 am Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Ное, 2007 1:02 am Вто
Мнения: 98
Location: Атина
Брей,то станало голям дебат...Mr.Lazy,благодарско за допълнителния материал по темата за глутамата :kiss:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 18 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB