Пакетчета със спанак
Тесто:
500 g брашно
150 ml зехтин
1 ч.л. сол
1 1/2 ч.л. суха мая разтворена в 250 ml топла вода
Плънка:
250 g пресен спанак, ситно нарязан
1 средна глава лук (плюс 1/2, за да остане
), ситно нарязан
50 g кедрови ядки
1 с.л. сумак (арабска подправка)
сокът от 1 лимон
1 ч.л. зехтин
1 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
Накисва се маята с 250 ml топла вода за 5 минути. В голяма купа се смесват солта и брашното и се прави кладенче. Зехтинът се добавя към маята и се разбърква добре. Тази смес се изсипва в кладенчето. Меси се 15 минути, намазва се с малко олио, покрива се и се оставя на топло за 1-1 1/2 час да втаса и да увеличи обема си двойно.
На среден огън в тиган с олиото се запържват кедровите ядки, оставят се да се отцедят върху салфетка. Накълцаните спанак и лук се отцеждат, лукът се запържва за около 2 мин, добавя се спанака и се пържи още 3 мин., добавят се сумака, солта, лимоновия сок и кедровите ядки (накълцани) и се маха от огъня.
Тестото се разточва на кора с дебелина 1 см и се нарязва на квадрати със страна 9 см.
Слага се по 1 ч. л. от плънката и четирите ъгъла се събират заедно (като бохча), а шевовете се притискат, получава се нещо като четириъгълна пирамида.
Получените пакетчета се слагат в намазана и набрашнена тава, намазват се със зехтина и се пекат в предварително загрята на 180°С фурна за 10-15 мин.
тези са триъгълни, но идеята е ясна