Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:48 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 28 Дек, 2004 12:31 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Image
Това ястие носи името на един находчив гостилничар от малко провинциално руско градче. Веднъж, когато царят (вероятно Александър I) минавал оттам, на Пожарски му поръчали да приготви закуска за царя. В менюто имало и кюфтета от телешко месо, с каквото гостилничарят не разполагал. Затова човекът направил кюфтетата от месо от кокошка. Царят толкова много харесал ястието, че наредил то да бъде незабавно включено в менюто на неговата кухня. А гостилничарят се прославил...
Продукти:
едно средно голямо пиле
2 филии сух бял хляб (у дома имаше Добруджа) без кората
1 глава лук (80 г)
домашна едросмляна галета
1 голямо или 2 по-малки яйца + 1 яйце за паниране
черен пипер, джинджифил, мащерка (малко), сол на вкус
брашно за овалване

Пилето се обезкостява внимателно, като се отстраняват ципите и кожата му. Месото се смила заедно с лука и накиснатите в мляко и отцедени филии. Каймата се прекарва през месомелачката още веднъж. (За да не се задръства месомелачката, меля месото преди да се е размразило изцяло, но това се отнася само за ръчните месомелачки;ако вашата е електрическа, спазвайте указанията на производителя) Сместа се подправя и оставя да отлежи 20-30 мин.
Оформят се капковидни кюфтета (т.е. от едната страна е заоблено, от другата - остро), като в средата на всяко едно се слага бучка масло, колкото лешник. Кюфтетата се овалват в брашно, намазват се с разбити яйце (не ги потапям, защото 'подгизват' и се разпадат, аи всичко наоколо се цапа) и се овалват в едрата галета. Пържат се в 1.5 см нагорещено олио. Самите кюфтета не трябва да са много дебели, за да не останат сурови отвътре.
Моята препоръка е всички кюфтета да се оформят предварително до ниво 'овалване в брашно' и чак след това да се започва с пърженето, защото много бързо изгарят.
Сервират се със задушени в сметанов сос грах и моркови. (В моя случай - с картофена салата, защотото нямах грах)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB