Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 22 Май, 2018 8:23 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 15 мнения ] 
Message
Сготвено на: 28 Юни, 2007 8:45 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395

Мокека е бразилска яхния от риба или морски дарове.

Тази е от областта Баиа.

Продукти:
сока на половин лимон
1 глава лук, ситно накълцан
1 скилидка чесън, накълцана
1 люта чушка без семе, накълцана на ситно
1 с.л. бял оцет
1/2 ч.л. сол
400 г изчистени скариди (взех замразени коктейлни)
1 ч.л. пресен кориандър (пропуснах го)
1/2 вр. магданоз
500 г домати (нарязани на едри кубчета)
черен пипер
1 1/2 ч.ч. кокосово мляко
1-3 с.л. царевично нишесте
2-3 с.л. масло dende (палмова мазнина) - може да се замени с фритюрна мазнина или олио без миризма

Скаридите се мариноват в лимоновия сок, лука, чесъна, лютата чушка, оцета и солта за 30 мин.
Добавят се зелените подправки, доматите и ч. пипер, 1 ч.ч. кокосово мляко и ястието се задушава, докато скаридите станат готови. След това се добавя останалото кокосово мляко, в което е размито царевично нишесте. След като се сгъсти, ястието се оттегля от огъня.

Поръсва се с магданоз и се сервира със сварен бял дългозърнест ориз.

Източник: компилация от няколко рецепти в нета


Attachments:
moqueca.jpg [23.51 KiB]
Downloaded 210 times


Last edited by biskvitka on 09 Юли, 2007 4:41 pm Пон, edited 2 times in total.
 Profile  
 
Сготвено на: 28 Юни, 2007 10:48 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Аууууууууууу!


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Юли, 2008 7:08 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Яну, 2008 4:28 pm Сря
Мнения: 74
Location: London
вкусно ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Юли, 2008 9:05 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Вдруги ден ще направя тази вкусотия и без това имам отворено кокосово мляко в хладилника, само ще си купя скариди.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Юли, 2008 11:40 am Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
kristi написа:
...само ще си купя скариди.
Можеш да купиш коктейлни, ние с такива напраивхме манджето. В БГ са доста по-евтини от "обикновените", а вкусът - еднакъв :).


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Юли, 2008 12:48 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
kristi написа:
Вдруги ден ще направя тази вкусотия и без това имам отворено кокосово мляко в хладилника, само ще си купя скариди.

Кристи, ако имаш филета от някаква риба с бяло и стегнато месо (треска, хек и т.н.) и ако не ти се разкарва за скариди, можеш да направиш мокека де бакалао, също не е лошо 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Юли, 2008 8:01 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Благодаря за съветите. Току що купих скаридите - имаше сурови, доста големи и на прилична цена. Рибата я приготвих за обяд, а на скаридите след 30 мин ще им се промени цвета - т.е. ще ги сготвя.


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Юли, 2008 9:03 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Кристи, какво стана с мокеката? Одобриха ли я?


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Юли, 2008 9:26 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Image
Стана една кулинарна симфония. Просто чудесна. Може би сосът ми не прилича на вашия - имаше малко по-малко кокосово мляко, а със същото количество домати - т.е. по-червен, но и така ми се провали леката вечеря. Цялото семейство я аплодира. Следващия път ще сложа точно колкото трябва кокосово мляко. Но сложих и палмово олио и кориандър (пресен, от градината ми, първа реколта в нашият дом). Благодаря ви, за тази вкууусна рецепта. Аранжировката ми е малко по-различна от вашата, за да няма съмнения за плагиатство.


Attachments:
Crevette a la br%C3%A9silienne.JPG [60.91 KiB]
Not downloaded yet
 Profile  
 
Сготвено на: 11 Юли, 2008 10:24 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
:mexwave: Ура! Ура!


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Юли, 2008 12:06 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Присъединявам се към впечатлените от тази рецепта. Стана много, много вкусна, макар и с различен вид от по горните.Все пак за първи път готвих пресни скариди по този начин, иначе спазих точно рецептата без палмовото масло.Иначе си стана една екзотична яхнийка с морски вкус, и ако трябва сама да си направя критика , мисля че царевичното нишесте ми дойде една идея в повече.Но още утре отивам пак за скариди и пак ще я направя.Image


Attachments:
564564.jpg [50.91 KiB]
Not downloaded yet
 Profile  
 
Сготвено на: 17 Юли, 2008 1:58 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Браво Миш-Маш. :clap: Изглежда много привлекателно. Бисквитке, тази рецепта е на път да стане хит и във Франция, защото я дадох на един професионален готвач, които много я хареса.


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Юли, 2008 2:58 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Почвам тихичко да вия. Не ви е срам, две нови снимки. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Юли, 2008 7:49 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Kristi, радвам се, че и на профитата във Франция им харесват обикновени селски манджи 8)

Миш, поздравления! Много апетитно изглежда, въпреки нишестето ;)

Ипа, Ипов не си ли пада по подобни ястия? Ако не ти се готви само за теб, можем да се видим на по мокека.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Юли, 2008 11:56 am Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Обикновени селски, ама трябва да си на море или океан, за да имаш пресни морски дарове.

Ипов ще яде всичко, в което има скариди и колкото повече, толкова по-добре.

В удобните ми магазини няма хубави скариди, това ме бави засега, но ще намеря. :)

Индивидуалното ядене на мокека може причини трайни морални и физически щети на половинката ми, затова благодаря, но не мога да приема примамливото ти предложение. :scream:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 15 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB