Мокека е бразилска яхния от риба или морски дарове.
Тази е от областта Баиа.
Продукти:
сока на половин лимон
1 глава лук, ситно накълцан
1 скилидка чесън, накълцана
1 люта чушка без семе, накълцана на ситно
1 с.л. бял оцет
1/2 ч.л. сол
400 г изчистени скариди (взех замразени коктейлни)
1 ч.л. пресен кориандър (пропуснах го)
1/2 вр. магданоз
500 г домати (нарязани на едри кубчета)
черен пипер
1 1/2 ч.ч. кокосово мляко
1-3 с.л. царевично нишесте
2-3 с.л. масло dende (палмова мазнина) - може да се замени с фритюрна мазнина или олио без миризма
Скаридите се мариноват в лимоновия сок, лука, чесъна, лютата чушка, оцета и солта за 30 мин.
Добавят се зелените подправки, доматите и ч. пипер, 1 ч.ч. кокосово мляко и ястието се задушава, докато скаридите станат готови. След това се добавя останалото кокосово мляко, в което е размито царевично нишесте. След като се сгъсти, ястието се оттегля от огъня.
Поръсва се с магданоз и се сервира със сварен бял дългозърнест ориз.
Източник: компилация от няколко рецепти в нета