Необходими продукти:
1 пакет кори за лазаня
250 гр. кашкавал
За червения сос:
500-600 гр. пилешко месо (гърди)
200 гр. свинско месо (чисто филе)
350-400гр. гъби
1-2 моркова
доматен сос - 1 кутийка (или 1 бутилка(0.5л), ако е домашен)
1 връзка пресен лук
2 склитки чесън
2 лажици брашно
1/2 чаша бяло вино
сол
чубрица
черен пипер
червен пипер
За белия сос:
1 кофичка изцедено мляко
1 кутийка майонеза
чесън
копър
2-3 с.л. горчица
Начина на приготвяне:
За червения сос:
Моркова се нарязва на ситно и се запържва в малко нагорещена мазнина, добавят се ситно нарязаните лук и чесън. Прибавя се сол и червен пипер. Гъбите се нарязват на дебели филийки и се задушават с малко масло, чубрица и сол. След като се задушат към тях се прибавят, лука, чесъна и моркова. В тенджерка се разтапя малко масалце към което се прибавя 2с.л. брашно и червен пипер. Добавя се бавно доматения сос, овкусява се с чубрица. Пилешкото и свинското се нарязват на много малки хапчици, осоляват се, след това се овъргалват последователно в червен, черен пипер чубрица. Заливат се с 1/2 чаша бяло вино. Отгоре се слагат 5-6 рингчета кромид лук. Месото се оставя с маринатата да престои около 15-20мин. След това се задушава. Месото, гъбите, морковите и чесана се смесват.
За белия сос:
Цеденото мляко се разбърква с майонезата и горчицата. Добавя се чесъна и наситнения копър.
В йенска тавичка се поставя 1 ред от корите, които са предварително потопени за 1мин във вряща вода (само за да поомекнат леко). След това се залива малко от "белия сос" след това пак кори, сместа с месо и зеленчуци, доматен сос, кори, "бял сос", кори.. и т.н.. докато се изчерпат количествата. След последния ред кори се намазва с малко бял сос. Запича се във предварително загрята фурна. 5-10мин. преди да извадим лазанята от фурната я поръсваме с настърган кашкавал.
Добър апетит