Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 12:00 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
Сготвено на: 02 Яну, 2005 10:55 am Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
По традиция на 1 януари (Васильовден) приготвям нещо с петел. Тази година реших вместо обичайния петел с червено вино да направя нещо различно. Това, което се получи, многократно надмина очакванията ми. Гостите ми бяха силно впечатлени, а моя милост получи незаслужени овации (рецептата е от електронната кулинарна книга).
За тестото:
125 г масло или маргарин
2 с.л. сметана
1 яйце
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. сода бикарбинат
на върха на чаената лъжичка амонячна сода
брашно - колкото поеме
От посочените продукти много бързо (основно с пръстите) се замесва твърдо тесто, което се разточва на кора, с около 6 см по-голяма от диаметъра на тавата (моята е 26 см). Кората се слага в тавата (в оригиналната рецепта тавата не се намазва с мазнина, но не пожелах да рискувам, защото в тази точно тава всичко се залепва и я намазах с малко олио). Отгоре се слага плънка.
Моята плънка беше следната:
400 г сурова кайма от петел, смесена с
1 пълна шепа варен ориз
Отгоре наредени тънки ивички бланширан лук (поне 1 глава)
Всичко залято с остатъка от сметаната (беше 200 г, част от нея сложих в тестото), разбита с
2 яйца и малко сол
Паят се пече в загрята фурна на 200-220 градуса до златисто оцветяване.
Ако плънката е изцяло от бланширан лук, паят е чисто френски (без акцент ;) ). Вместо кайма от петел може да се сложи всякаква друга, 2 отцедени от водата консерви риба тон или леко запържени гъби. Както и да го направите, ще е вкусно.
Паят пие хубаво червено вино (имах мерло), но и с бира се съчетава много добре.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Яну, 2005 12:06 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Звучи чудесно направо!Браво на теб!
Ако не е тайна,за коя кулинарна книга говориш ..за тази ли?
Image


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Яну, 2005 12:23 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Всъщност, книгата, за която става въпрос, е една руска - 'Элекронная кулинарная книга'. Тя може да се свали оттук. Много е хубава, а най-ценното в нея е, че всички рецепти са читателски, т.е. проверени. Ползвам я повече от година и досега не съм се излагала (има време ;) ), дори някои от рецептите, които поствам са от там.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Яну, 2005 6:04 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
ludetina написа:
Звучи чудесно направо!Браво на теб!
Ако не е тайна,за коя кулинарна книга говориш ..за тази ли?
Image


Тази книга е меко казано кулинарно недоразумение. Един пример: ако резолюцията на екрана ти е 800х600, нямаш никакви шансове да разгледаш цялото меню на книгата. Рекламират я като органайзер за рецетпи също, но моят фаворит е Modern Kitchen, анотация за който може да видиш в страницата Downloads на БГ Кулинар-а.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB