Това е много вкусно, сочно и мързеливо ястие.
Синът ми ги хареса повече от пелмените (сигурно, защото в едно такова хинкалче каймата е колкото за едно кюфте
)
400 г брашно
1 яйце
щипка сол
хладка вода
Замесва се тесто, умерено твърдо (като се разточва не трябва да се връща на изходна позиция); оформя се на топка и се увива във фолио. Оставя се на хладно (но не в хладилника) да престои около 20 мин.
През това време се приготвя плънката от:
400 г агнешка / телешка (моята беше телешка) кайма
1 голяма глава лук, нарязан наситно или настърган
черен пипер
някои добавят и копър и магданоз, други категорично ги отричат - аз не слагам заради зеленомразците вкъщи).
Тестото се разточва на кора, дебела около 2-3 мм.
Изрязват се кръгове с голям диаметър (10-12 см) (изрязвам с кутия от крем за лице, но може да се използват и консервни кутии от онези с пръстенчето за отваряне), в средата на всеки се слага прилично количество плънка (1 препълнена ч.л.) и се събират краищата на кръгчето на вързопче.
Хинкалите се варят като пелмени в кипяща подсолена вода. Готови са, когато изплуват.
Поднасят се със зелени подправки (магданоз и кориандър) - ако нямате зеленомразци вкъщи!
Консумират се с ръце.
Внимание! Много са сочни и вероятността да се изпръскате е доста голяма.
Забележка: ако тестото е по-твърдо, хинкали-те стават с отчетливи ръбчета, като розички, но полепват по зъбите; с по-меко тесто са по-вкусни.