Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 2:06 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
Сготвено на: 10 Окт, 2007 12:36 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Много приятно, цветно и вкусно есенно ястие :)

За 6 порции

Продукти:

1 ч.ч.=230 мл
2 с.л. растителна мазнина
1/4 ч.л. семена от синап (понеже в рецептата не се уточнява, какъв, сложих и бял, и черен, само с черен ще е по-красиво)
1 скилидка чесън, фино нарязан
2 глави кромид лук, нарязан
1 домат, обелен и нарязан
1 ч.ч. кисело мляко
3/4 ч.ч. вода
3/4 ч.л. настърган пресен джинджифил
1/2 ч.л. смлян кимион
1/2 ч.л. смлян кориандър
1 глава карфиол, накъсан на розички и сварен за няколко минути, докато стане хрупкав
от себе си добавих две червени люти чушлета, разрязани на две по дължина (за по-автентичен вкус) :P

Приготвяне:

Мазнината се загрява в голям тиган или касерола.
Добавят се синапените семена и като започнат да подскачат (много боли, като скочат върху ръцете и лицето, затова работете със защитни очила и дълъг ръкав :mrgreen: ), добавят се лука и чесъна и се пържат, докато станат прозрачни (чесънът прегаря много бързо, особено, като е наситнен, затова го добавих по-късно).
Добавят се останалите съставки, без карфиол, и соса се вари, докато кипне. Към него се проибавя карфиола и ястието се оставя да къкри на слаб огън 15-20 минути.

Поднесох го със сварен бял ориз.

Забележка: ако кимионът и кориандърът се запекат леко в сух тиган, точно преди да се смелят, ароматът им ще бъде по-наситен.

Забележка 2: ако киселото мляко се замени със смес от кокосово мл. и лимонов сок, ястието става без казеин и е подходящо за диети и за пости.

Забележка 3: месоядните могат да добавят за гарнитура наденички или кренвирши, комбинацията е много добра
:mrgreen:

Източник: Natural Foods Cookbook / Jean Hewitt (благодаря, Raza!)


Attachments:
cauliflower_curry.jpg [32.35 KiB]
Downloaded 192 times
 Profile  
 
Сготвено на: 10 Окт, 2007 3:35 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Само да спомена, че който не обича карфиол, едва ли ще го заобича с тази рецепта. Т.е. манджата е подходяща за хора, които обичат карфиол.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Окт, 2007 5:02 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Точно се чудех - според Ипов карфиол се яде само на туршия, всичко различно си остава лично за мен. :-?


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Окт, 2007 3:39 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Ммм, чудно! :) точно съм на вълна карфиол :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB