Много приятно, цветно и вкусно есенно ястие
За 6 порции
Продукти:
1 ч.ч.=230 мл
2 с.л. растителна мазнина
1/4 ч.л. семена от синап (
понеже в рецептата не се уточнява, какъв, сложих и бял, и черен, само с черен ще е по-красиво)
1 скилидка чесън, фино нарязан
2 глави кромид лук, нарязан
1 домат, обелен и нарязан
1 ч.ч. кисело мляко
3/4 ч.ч. вода
3/4 ч.л. настърган пресен джинджифил
1/2 ч.л. смлян кимион
1/2 ч.л. смлян кориандър
1 глава карфиол, накъсан на розички и сварен за няколко минути, докато стане хрупкав
от себе си добавих две червени люти чушлета, разрязани на две по дължина (за по-автентичен вкус) Приготвяне:
Мазнината се загрява в голям тиган или касерола.
Добавят се синапените семена и като започнат да подскачат (
много боли, като скочат върху ръцете и лицето, затова работете със защитни очила и дълъг ръкав ), добавят се лука и чесъна и се пържат, докато станат прозрачни (
чесънът прегаря много бързо, особено, като е наситнен, затова го добавих по-късно).
Добавят се останалите съставки, без карфиол, и соса се вари, докато кипне. Към него се проибавя карфиола и ястието се оставя да къкри на слаб огън 15-20 минути.
Поднесох го със сварен бял ориз.
Забележка: ако кимионът и кориандърът се запекат леко в сух тиган, точно преди да се смелят, ароматът им ще бъде по-наситен.
Забележка 2: ако киселото мляко се замени със смес от кокосово мл. и лимонов сок, ястието става без казеин и е подходящо за диети и за пости.
Забележка 3: месоядните могат да добавят за гарнитура наденички или кренвирши, комбинацията е много добра Източник: Natural Foods Cookbook / Jean Hewitt (благодаря,
Raza!)