Мексиканската кухня ми е любима, но никъде в България все още не мога да опитам нещо подобно. Всеки си измисля какво да сложи в ястията без да чете и да се замисля. Ще постна няколко любими рецепти, които са изпробвани.
Мексиканско бурито с телешка кайма
Съставки
За гуакамолето:
2 малки, много узрели плода авокадо--трябва да са меки и лесни за обработка
1 скилидка чесън, нарязана на ситно
½ малка глава лук, нарязана на ситно
1 малка червена люта чушка, с махнати семки и нарязана на ситно
1 зелен лимон--само сока
сол и черен пипер
За доматената салса:
2 средни по големина узрели домата, нарязани на кубчета
½ глава лук, нарязана на ситно
малко кориандър
За пълнежа с телешка кайма:
2 суп.л. олио
1 малка глава лук, нарязана на ситно
350g смелено телешко месо (по възможност без мазнини)
1 скилидка чесън, нарязана на ситно
½ червена люта чушка, нарязана на ситно
няколко капки сос Уорчестър
няколко капки сос Табаско
малко каенски пипер
съвсем малко кориандър
За сервирането:
2 готови меки тортии, затоплени на тиган
1 Little Gem lettuce, finely sliced
100g сварен ориз
75g настърган чедър или кашкавал или пармезан
100ml заквасена сметана
Метод на приготвяне:
1. За гуакамолето, сложете авокадото, лука и лютата чушка и чесъна в блендър и пуснете за малко на ниска скорост докато стане на гъсто пюре.
2. Добавете сока от зеления лимон и подправете на вкус със сол и черен пипер.
3. За доматената салса, смесете нарязаните на ситни кубчета съставки и оставете настрана.
4. За пълнеца, загрейте олиото в тиган, и задушете лука за няколко минути докато омекне.
5. Пробавете каймата, чесъна и лютата чушка и запържете.
6. Добавете всички подправки и свалете от огъня.
7. За да сервирате, поставете топлите тортии в чинии, разделете пълнежа между двете, покрийте със салса и малка нарязана маруля и завийте.
8. Сервирайте със сварен ориз, настъргано сирене (аз го слагам върху топлия ориз), заквасена сметана и гуакамоле.
|