Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 1:57 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 44 мнения ]  Към страница Предишна  1, 2
Message
Сготвено на: 18 Мар, 2008 7:55 pm Вто 



Ами много хубаво. Има много италианци....все пак аз не споря за автентичност.
И много ми е интересно какъв е верния отговор, след като специално знам за брашното, че е различен вид, който придава жълт цвят.


  
 
Сготвено на: 18 Мар, 2008 8:38 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Аз пък си мисля, че жълтият цвят се получава, защото във фабриките за тестяни продукти работят китайци. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Мар, 2008 11:24 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
MR.LAZY написа:
Доцентът каза: Пресни или не, корите се варят, макар и с много кратко бланширане. Да не говорим, че корите трябва да се изсушат (такава е технологията).


Няма да споря с доцента, но е факт, че по магазините се продава прясна паста, а и също кори за лазаня без предварително варене на италиански производители.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Мар, 2008 11:46 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
tom4ovi написа:
Има рецепта без яйца, аз редовно правя. По италианска рецепта е.

По мое мнение, жълтият цвят в тестото идва основно от яйцата.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 12:15 am Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
gotin написа:
По мое мнение, жълтият цвят в тестото идва основно от яйцата.
Имаме участник познал точните килограми! Да, единствено и само яйцата дават жълтия цвят. Това е така, защото кокошките се хранят с коприва и пият копривена вода, следствие на което, жълтъците на яйцата им стават жълто червени.

IPA написа:
Няма да споря с доцента, но е факт, че по магазините се продава прясна паста, а и също кори за лазаня без предварително варене на италиански производители.
IPA, човекът говори за домашно/класическо приготвяне на кори за лазаня. Целта на полуфабрикатите е да спестят време, нормално е да има кори без варене. Биски прави също страхотна лазаня без да вари корите, но това си е вариация. Те и корите от тази рецепта не стават за варене, защото са с вода и ще се разкашкат.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 12:37 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
А кокошките дали са били свободни и щастливи. :P


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 9:57 am Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
ДА! Естрогенът при кокошките, нивата на който се повишават от свободата, придава уникалния аромат на корите :lol:.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 10:46 am Сря 



А на фабричните кори откъде идва жълтия цвят?


  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 11:08 am Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Ако е от брашното, ще трябва да е царевично. Иначе оцветители, колкото искаш.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 11:36 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
MR.LAZY написа:
ДА! Естрогенът при кокошките, нивата на който се повишават от свободата, придава уникалния аромат на корите :lol:.


Що ми се струва, че за тоя естроген трябва и петел. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 11:48 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Или поне антидепресанти :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 12:41 pm Сря 



Аз четох, че старата технология, за да придобият жълтия цвят, са използвали някакво специално брашно, Нито знам как се казва, и не споря. Но ако някой знае, моля да ме светне.


  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 1:10 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
IPA написа:
MR.LAZY написа:
ДА! Естрогенът при кокошките, нивата на който се повишават от свободата, придава уникалния аромат на корите :lol:.


Що ми се струва, че за тоя естроген трябва и петел. :mrgreen:
E, това за естрогена си беше моя измишльотина.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 2:47 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Специалното брашно е от твърда пшеница дурум, но от нея пастата става леко сивкава. За жълт цвят се използват или жълтъци, или куркума (или и двете)


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 3:56 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Ако говорим за готови кори,може би вместо жълтъци имахте предвид яйчен прах или меланж?И" Е" ,незнам кое за оцветител?
Макар ,че на мен ми изпратиха от Франция,колоран или още шафранов оцветител и сега мога да докарам на вид ,то не било картоф,ориз ,спагети и др.Стават толкова апетитни на вид ,че ще си помисиш ,че петела не е бил един ,а поне по 2 за всяка кокошка. :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 4:01 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Куркумата е доста евтин оцветител и се използва масово за производството на какво ли не.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 4:05 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Знам Biskvitka,но куркумата не е толкова силна .Това което ползвам в момента направо ми скри шапката.На върха на ножа оцветява 10 литрова тенджера.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 4:16 pm Сря 



biskvitka написа:
Специалното брашно е от твърда пшеница дурум, но от нея пастата става леко сивкава. За жълт цвят се използват или жълтъци, или куркума (или и двете)


Ами защо тогава навсякъде пише, че жълтия цвят е от брашното. Не че е толкова важно. Принципно аз си купувам само готови кори, само една определан марка, от която сме много доволни. Италианска е, има жълт цвят. На мен ми е ясно, че се използват оцветител, но жена ми не й се занимава да точи.
Но понеже повдигнахте въпроса, ми е интересно.


  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 7:27 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
tom4ovi написа:
Ами защо тогава навсякъде пише, че жълтия цвят е от брашното.
Някакви линкове към това навсякъде?


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 44 мнения ]  Към страница Предишна  1, 2

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB