Кратка информация за начинаещи кулинари:
Лазанята е вид италианско ястие от паста ( или готови кори, или т.н. "паста фреска", т.е. пресноприготвено тесто, от което си правим и попарваме корите за лазанята). Независимо от очарователните италиански термини, това всъщност представлява слоена баница от кори от бланширано (парено) тесто с най-разнообразен по състав и вид пълнеж. Характерно е задължителното присъствие на бял сос тип "Бешамел".
В случая, освен задължителния бял сос, съм използвал четири вида твърди или полутвърди сирена, тип "Кашкавал", като едното от тях задължително е "Пармиджано".
ПРОДУКТИ:
За тестото:
250 г. брашно
2 яйца
щипка сол
За белия сос :
1/2 л. прясно мляко
100 г. брашно
100 г. краве масло
1 ч.л. сол
малка щипка индийско орехче
бял пипер на вкус
Отделно : по 100 г. от четири вида сирена
и 100 г. топено или топено-пушено сирене
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
От брашното, яйцата и солта замесваме твърдо тесто. Разточваме кори с дебелина 3-4 мм. Нарязваме ги на парчета, с такъв размер, че да можем да покрием неплътно дъното на тавичката, в която ще правим лазанята (обикновено правоъгълна, но това не е догма
).
В по-голям по размер съд (пак тавичка) наливаме 2 пръста вода и добавяме 2 ч.л. сол и 2-3 капки оцет. Оставяме я да заври и в нея бланшираме (варим за 4-5 мин.) корите за лазанята. Бланшираните кори охлаждаме в студена вода и подсушаваме с кухненска салфетка, подреждаме на дъното на намаслена тавичка.
Приготвяме и плънките : Смесваме в подходящ съд настърганите на едро ренде 4 вида сирена. Топеното сирене оставяме за 1 ч. във фризер, след което го нарязваме на тънки пластинки с нож, който след всеки резен топим в топла вода.
Белият сос приготвяме чрез варене. В подходящ по-дълбок тиган или касерола разтопяваме маслото, поръсваме и позапържваме брашното, посоляваме, разреждаме с прясното мляко (стайна температура) и загряваме до завиране при непрекъснато бъркане, накрая добавяме подправките и сваляме от огъня.
Преди да го нанесем върху корите го оставяме да поизстине.
Редим кори - сос - кори - плънка - кори - тънък слой сос - топено сирене.
Започваме със сос и завършваме със сос. Разбира се , при подреждане на пластинките топено сирене се стараем по възможност да покрием цялата повърхност.
Печем лазанята в предварително загрята до 180 градуса фурна, по средата на фурната, до порозовяване на топеното сирене. Изваждаме от фурната и оставяме да изстине половин час преди да я нарежем и сервираме.
Подходяща напитка - розе или бяло полусухо вино.