Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 26 Сеп, 2020 1:36 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 
Message
Сготвено на: 18 Мар, 2008 8:56 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Юни, 2007 4:43 pm Пет
Мнения: 79
Оцетът ти оризов ли е? Ако можеш си вземи оризов, ако не, не е болка за умиране. Освен това ще ти трябва соев сос. В България не съм виждал light соев сос, затова и ти ако не намериш сложи стандартен и просто го разреди с малко вода, че иначе е доста солен. Рулцата, сушито и сашимито се топят в соса, в който предварително е разтворено уасаби.

Предполагам, че бамбуково килимче, клечки за хранене и остър нож имаш, но да кажа. :)

Относно рибата и аз ти препоръчвам сьомга и/или риба тон. Има в Елемаг сурови. Аз такива ползвам, досега не е имало издънка. Ако не, можеш да вземеш пушена сьомга. Пушен тон като че ли не съм виждал, но вероятно има. Като цяло не харесвам пушената риба, защото е много солена, затова нямам пълни наблюдения.

Можеш да вземеш и тигрови скариди освен това. Отново има в Елемаг:

Image

Забучваш им по една клечка за зъби в долната им част (от главата през краката до опашката) без да нараняваш месото и ги пускаш във вряща подсолена вода. Стоят около 5 минути, вадиш ги и правиш нигири със скариди по следния начин. Получава се това:

Image

По същия начин може да направиш нигири парчета със сьомга и тон например.

В крайна сметка нигирито може да стане нещо такова:

Image

Видео помощ за направa на нагири можеш да намериш тук.

Освен това ще е добра да направиш и рулца. За рулцата, оригиналните и по-изхакани рецепти изискват неща, които ги няма в бг или са страшно скъпи (например сносен хайвер). Затова ти препоръчвам да направиш Филаделфия рол. Много е свежо и се допълват съставките. Нужна ти е сьомга, крема сирене Филаделфия и узряло авокадо.

Ето тук можеш да видеш много хубаво видео как се прави Калифорния рол. При Филаделфията принципът е абсолютно същия, само че вместо краб ползваш сьомга на ленти, авокадото остава, а вместо майонеза слагаш крема сирене. Този хайвер (roe) можеш да го пропуснеш (той си е за Калифорния и без това) или да ползваш черен сусам, който също може да закупиш от китайския магазин на Пиротска.

Ето как изглежда Филаделфията:

Image

Сервираш, разбира се, със зелен чай:

Image

Относно ориза. Хубаво е наистина оризът да е специално за суши. Такива има в китайския на Пиротска, в Пикадили (там беше български, в картонена кутия, не помня марката; доста беше добър), в Елемаг (там има някакъв вносен за 10лв на 0.5кг; не препоръчвам - не си заслужава цена/качество). Със сигурно има и на други места, но аз от тези съм вземал. Ако не можеш да намериш ориз за суши вземи такъв, който се слепва. Не вземай басмати или подобни оризи, които не се слепват.

С 0.5кг пакет можеш спокойно да направиш суши за 4-5 души (аз веднъж с 1 кг ориз направих суши за 11-12 човека и доста ядохме). После слагаш ориза в тенджера и минаваш през няколко води докато не спре пуска бяло във водата. Може да се наложи и през 10 води да го минеш, зависи от ориза. После пълниш тенджерата с вода два пръста над ориза. Повече не е нужно, не се пълни цялата тенджера. Слагаш на котлон, държиш докато заври, оставяш да ври 1 минута, намаляш котлона на едно и оставяш 15 минути на едно. Махаш от котлона и държиш още 15 минути. През цялото време, от поставянето на котлона до махането, не отваряй капака и не бъркай.

Докато оризът се вари приготвяш заливката от оцет. Нужен е оризов оцет, захар и сол. Пропорциите са следните - за всяка 1 стандартна чаена чаша ориз слагаш по 1/6 чаша оцет, 1 супена лъжица захар (насипна; аз ползвам кафява захар на бучки и я разбивам на дребно предварително) и 1/3 чаена лъжица сол. Загряваш котлон и изсипваш съставките в някакъв малък метален съд. Бъркаш през цялото време, докато солта и захарта се разтворят и веднага отстраняваш от котлона. Когато оризът е готов (след 15те минути извън котлона) го слагаш в съд - стъклена купа или дървен съд от този тип:
Image
Заливаш ориза с оцетния микс и разбъркваш, за да се разпредели оцетът хармонично. Разбърквай внимателно, за да не размачкваш оризовите звънца. Покриваш съда с кърпа и оставяш 15-ина минути да поизстине. Ако ти се занимава, вместо това, можеш да разбъркваш ориза с дървена шпатула с една ръка, а с другата да му вееш с ветрило 5-6 минути (или електрически вентилатор). Така майсторите помагат на ориза да изстине.
Това е за ориза.

В заключение ето някои неща, които са наистина оригинални и отлично изглеждащи, но са трудно (скъпо) направими в България. Правени са от суши-готвача в ресторанта, в който работих. Можеш да ги използваш за вдъхновение как да си аранжираш сушито например:

Image

Image

Image


Attachments:
File comment: tea
green-tea-t2-pic.gif [37.74 KiB]
Downloaded 166 times
File comment: philly
012PhiladelphiaRoll.jpg [5.05 KiB]
Downloaded 179 times
File comment: 3
sushi3.jpg [45.99 KiB]
Downloaded 168 times
File comment: 2
sushi2.jpg [66.32 KiB]
Downloaded 170 times
File comment: 1
sushi1.jpg [68.13 KiB]
Downloaded 167 times
 Profile  
 
Сготвено на: 18 Мар, 2008 9:25 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Сони, ти си един ... ! :mrgreen:
Не те ли е срам да пускаш такива неща на гладен стомах?!


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Мар, 2008 9:30 pm Вто 



Sonny, супер си!!!
Браво, наистина изчерпателно.
Защо мислиш, че няма light соев сос? Аз купувам, но сега се замислям дали купувам нещо което съществува или е плод на моята развинтена фантазия?


  
 
Сготвено на: 18 Мар, 2008 9:38 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Юни, 2007 4:43 pm Пет
Мнения: 79
Съществува, но вероятно аз не съм го намирал. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 9:54 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Браво Sony, страшен си.
Сега остава да ни поканиш на гости или поне да се явиш на поредната среща добре подготвен. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 11:56 am Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Фантастично описание! Фантастични снимки!!! Браво, Сони!!! Повече от изчерпателно е!

Не знам за "лекия" соев сос, но си струва човек да чете какво пише на ботилчиците с такъв. По принцип би трябвало да е произведен от ферментирана с помощта на пшенични зърна соя, но много производители бъкат в бистра водица какви ли не Е-та и го докарват на вкус.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2008 12:02 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Да,оцетът ми е оризов.Благодаря за подробната технология,точно от това се нуждаех!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB