inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg palachinki.com sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 18 Ное, 2017 4:59 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 13 мнения ] 
Message
Сготвено на: 22 Мар, 2008 4:00 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Много харесвам китайската кухня,но не винаги ми се купува готово ястие да го влача по автобусите от София и затова,пък и защото съм Великия Експериментатор! :P ,започнах много внимателно да вкусвам и оглеждам това,което си купувах готово,попрегледах някои писания,някои предавания,и стигнах до следната рецепта,която споделям с удоволствие с вас!
Продуктите са като за дълбок,подобен на уок,тиган на Tefal.
2 големи,3 средни или 4 малки пресни тиквички
шепа пресни печурки
2 средни моркова
половин плочка черна дървесна гъба-накисната,изплакната,изцедена
половин пакет бамбук за готвене
може една-две чушки
Всички продукти,без дървесната гъба,нарязвам на ивички,а печурките-на филийки.В тигана загрявам 3-4 лъжици олио.1 скилидка чесън и 1 см корен джинджифил нарязвам на ситно,и слагам да се запържат.След това сипвам всичките зеленчуци и започвам да разбърквам.В една чашка съм си размила една лъжица царевично нишесте.Като обърна два-три пъти зеленчуците,прибавям 2-3 лъжици сос от стриди,2-3 лъжици тъмен соев сос,няколко капки сос "Уорчестър"(вместо оризов оцет),лъжичка натриев глутамт и щипка захар.Разбърквам още няколко пъти,за да поемат добре подправките,изливам нишестето,сипвам лъжичка сусамено олио,разбърквам още малко и сервирам.Може да се добави сусам или още при запържването на чесъна и джинджифила-сурови фъстъци.
Гарантирам ви невероятен вкус и успех!


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Мар, 2008 5:38 pm Съб 



Уоу, супер рецепта. А може да сложа и малко кълнове. Откъде купуваш този вид гъба, за който пишеш? Всичко друго ми е известно.


  
 
Сготвено на: 22 Мар, 2008 6:40 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Всичко звучи толкова прекрасно, че направо ми се ще да хукна на пазар.

Само не разбирам защо прибавяш наз гнЪс натриевия глутамат?


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Мар, 2008 7:21 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Гъбата,както и всичко останало китайско,купувам от магазина на "Пиротска".Продават я на касата в едни малки,като кибритени,кутийки.Като сложиш цялата плочка да набъбне във вода,се получава доста голямо количество и ако сложиш всичко наведнъж,някак ще прелива над всичко.Затова аз слагам половината,когато готвя само за нас,четиримата.А натриевия глутамат слагам,защото така правят китайците :roll: .


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Мар, 2008 8:10 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
дима Т написа:
Много харесвам китайската кухня,


Браво,браво! Аз съм голям фен на китайската кухня и тази рецепта ми достави огромно удоволствие. :clap: :claq:
Комбинацията е чудесна. Понеже много обичам черната дървесна гъба, аз не бих се притеснил да сложа цялото количество (или, както е казал Мечо Пух - "Колкото повече, толкова повече...").
Май му е малко множко само сусамовото олио.
Не го слушай ти Алеко - дето не обича магданоз и спанак. А, щях да забравя - и свежи листа от репичка :P , мононатриевият глутамат е много ценна добавка , единственият в света, наречен от мене "вкусов допинг". Съвсем друг въпрос е, че при толкова богата вкусово рецепта не е необходимо да се подсилва вкусът. Но, не пречи... :)
При един следващ път опитай да сложиш заедно с джинджифила и малко настъргана кора от лимон. Подкрепям и tom4ovi за кълновете, хич не пречи, а може и вместо бамбука, на мене ми стои малко дървен... :(


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Мар, 2008 8:41 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Ама сусамовото олио е задължително,пък и е само чаена лъжичка!


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Мар, 2008 9:56 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Юни, 2007 4:43 pm Пет
Мнения: 79
Много вкусно звучаща рецепта.

Длъжен съм, обаче, да се присъединя към Алеко относно мононатриевия глутамат. Не разбирам защо такава хубава натурална рецепта трябва да се разваля с въпросното Е621. Доколкото съм чел в научното общество няма категорично мнение дали E621 е напълно безопасно, а много изследвания го свързват с редица странични ефекти. Въпреки липсата на категорично становище репутацията на E621 е толкова компрометирана, че според мен, заедно с аспартама, трябва да се избягва.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Мар, 2008 1:05 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
дима Т написа:
Ама сусамовото олио е задължително,пък и е само чаена лъжичка!


Точно така. Много добра рецепта. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Мар, 2008 9:42 pm Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
gotin,това с кората от лимон сигурно ще е много добро,защото те сигурно слагат и лимонова трева,която за жалост,ние не можем да си позволим.Благодаря за идеята!


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Мар, 2008 11:19 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
дима Т написа:
Ама сусамовото олио е задължително,пък и е само чаена лъжичка!


Сусамовото олио е доста тежко като аромат и самите китайци слагат от него по няколко капки, просто като аромат - подправка.


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Мар, 2008 2:14 am Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Ное, 2007 1:02 am Вто
Мнения: 98
Location: Атина
Sonny написа:
Много вкусно звучаща рецепта.

Длъжен съм, обаче, да се присъединя към Алеко относно мононатриевия глутамат. Не разбирам защо такава хубава натурална рецепта трябва да се разваля с въпросното Е621. Доколкото съм чел в научното общество няма категорично мнение дали E621 е напълно безопасно, а много изследвания го свързват с редица странични ефекти. Въпреки липсата на категорично становище репутацията на E621 е толкова компрометирана, че според мен, заедно с аспартама, трябва да се избягва.


Не само да се избягва, ами направо да се бяга надалеч!!! :no:
Разрушава мозъчните клетки (и не само, в момента не се сещам какво още...), забранен за употреба в Швеция!
Аспартам-Е951 НАЙ-ВРЕДНАТА добавка!!! :help:


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Мар, 2008 4:16 pm Пон 



Хм, интересно, но msg не е Е951. MSG е Е621. И не е забранен.


  
 
Сготвено на: 24 Мар, 2008 4:27 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
dalka, чети внимателно, Шоколатина е писала
Quote:
Аспартам-Е951
Ако продължаваш със заяжданията без да си прочела внимателно какво е написано, ще бъдеш изгонена за постоянно! Считай го като последно предупреждание! Засега профилът ти е деактивиран за неопредлено време.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 13 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB