Приготвя се на два етапа: 1) булиона; 2) тедуира (сместта). За 12човека. Приготовление 2 часа и половина
1) 1 час и половина
1 купа нахут накиснат от предишната вечер, 250 г овче или говеждо нарязано на къбчета, 1 сърцевина на целина ситни нарязана, 1 връзка корандър, 1/2 к.л. канела, 1 орех масло, 1 лук настърган, 1 малка връзка магданоз, 4 цели лук, 1 кг млени обелени и изчистени от семките домати, 1/2 к.л. смес от сафран (оцветител и подправка), 1 к.л. пълна с черен пипер сол, 3-4 кокала леко покрити с месо;
Всичките продукти се варят на бавен огън след завиране. Лукa се изважда като се свари и след 50-60 мин се проверява дали месото е сварено и се сваля от огъня.
2) 1 час
1 кг домати обелени, без семки и смлени. 1 връзка кориандър, сок от три лимона, 1 яйце, 1/2 ч.ч. фиде, 1/2 ч.ч. оризово фиде,
200 г брашно, сол.
Сложете смлените домати в тенджера, прибавете булиона прецеден. (Запазте лук и всичко останало) Оставете де ври 15 мин. Дръпнете от огъня. Разтворете брашното в малко вода и го прибавете в булиона като внимавате да не станат бучки. Сложете го на огъня и продължете да бъркате бавно. Като заври сложете фидето и спагетите, като кипне намалете огъня. Прибавете смления кориандър и сол на вкус. Сока на лимона, зеленчука и месото от булиона, разбитото яйце рзабъркаите, опитайте на вкус и дали са сварени фидето и спагетите. Оставете да кипне и свалете от огъня.
|