Вчера Бисквитката ми предаде обещаната немска рецепта, която преведох и ви я пускам веднага. Предупреждавам, че е голяма врътня, ама резултатът сигурно е божествен. И не искам да чувам никакви разсъждения относно холестерол, мазнини и др. такива. Който се пази от такива неща, да не чете по-надолу.
Лебервурст
Продукти за близо 2 литра:
60 г + 1,5 с.л. сол
1 кг свински гърди
1 кг дробчета от хвъркато
100 г лук
1-2 ск. чесън
1-2 с.л. оливио
0,5 връзка мащерка (или 1 с.л. сушен риган)
0,5 ч.л. смляно мускатово орехче
0,5 ч.л. смлян карамфил
0,5 ч.л. лют червен пипер
0,5 ч.л. смлян джиндифил (по желание)
Време за приготовление: 1 час
Време за топлинна обработка: 3,5 часа
Срок на годност: 6 месеца
Приготовление:
1. Кипват се 2 л вода с 60 г сол и в тази вода се варят свинските гърди за 1 час на слаб огън. Дробчетата се измиват и се добавят към свинското за 10 минути. Месата се изваждат и се оставят леко да изстинат. Запазете бульона!
2. В това време се обелват лукът и чесънът, нарязват се на тънки кръгчета и се задушават за 5 мин. в нагорещено олио. Мащерката се измива и подсушава, листенцата се откъсват от стеблата.
3. Половината св. гърди, заедно с кожата, не сарязват на едри парчета и се прекарват два пъти през месомелачка (на средна шайба) заедно с дробчетата, лука и чесъна. Останалата част от св. гърди се нарязва на възможно най-малки кубчета и се разбъркват заедно с мащерката и другите подправки в основната смес. Добавя се 0,25 л от бульона и всичко се разбърква много добре. Масата се оставя да почине няколко минути, след което се овкусява с 1,5 с.л. сол.
4. С масата се пълнят буркани и веднага се варят два часа. Съхранява се на хладно място. Ако по някое време капачките на бурканите започнат да се издуват, съдържанието се изхвърля, тъй като може да е станало отровно!