Тоава е още една любима семейна рецепта. Е, не е много подходяща за хората, които са на пости...
. Предпогам, обаче, че не съм единствената "грешница"
и за да няма повече оплаквания, че това е станал
сладкарски форум...
Необходими продкти: (4 порции)
4 тънки телешки бифтека (става и със свински пържолки),
1-2 моркова нарязани на тънки ивички,
7-8 скилидки чесън нарязани наситно,
1-2 чушки нарязани на ивици,магданоз,
1/2 ч.ч.грах(царевица),
риган,
черен пипер,
сол,
бяло и царевично брашно за овалване
(пожелание1-2 кисели краставички нарязани на ивички),
олио за пържене
1 ч.ч вино,
1/2 ч.ч. телешки или пилешки бульон.
За соса:
1-2 глави лук нарязани на тънки полумесеци,
3-4 чушки нарязани на ивици,
1-2 моркова нарязани на ивици,
3-4 скилидки чесън нарязани на дребно,
олио,
1 ч.ч. червено вино,
коняк(текила) 20гр.
Начин на приготвяне:
Бифтеците се начукват и се подправят, и разпределяме продуктите в тях. Завиват се на вретено и увиват с конец (набождат с клечки), за да не изтече плънката. Добре е преди да се напълнят вретената да отлежат 30 мин. с подпавките за да се овкусят.
За соса:
Задушаваме зеленчуците на слаб огън докато омекнат, добавяме виното и коняка и оставяме да къкри още 10 мин. Тук в оригинал сосът се прецежда, но моите лакомници много харесват задушените зеленчуци, затова не го правя. Вие постъпете както намерите за добре.
Овалваме ролцата в брашното и ги запържваме до златисто, намаляваме огъня поливаме с виното и бульона. Оставяме да къкри (около 20 мин), прибавяме соса и готвим докато месото омекне (при неоходимост доливаме още течност-по преценка на готвача). Гарнираме със ориз или варени картофи.
Приятен апетит!