Ето го и обещания фоторепортаж.
За 7-8 порции
Най-напред се приготвя плънката. 500 г готова кайма (смес свинско и телешко) се размесва с 1 глава настърган лук и 1 средно голям настърган на най-ситното ренде морков. Сместа се подправя с джинджифил, черен и бял пипер и малко мащерка (ама наистина малко, защото иначе ароматът и ще се натрапва). Каймата се покрива с фолио и се оставя в хладилника да отлежи.
Замесва се тесто.
В дълбок съд се сипва 1 ч.ч. хладка вода, добавят се 1 яйце, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. олио, 2-3 капки оцет, 1 връзка ситно нарязан копър. Към течната смес се пресява брашно, така, че да се получи твърдо тесто. Тестото се покрива с кърпа и се оставя да отпочине на стайна температура 20 мин.
След това от него се оформят 'фитилчета' (или кренвиршчета), които се нарязват на парченца. От тях се оформят топченца, колкото малък орех, които се овалват в брашно. Топченцата се сплескват на питка, а питките се изтеглят на малки кръгли кори.
Върху всяка кора се слага по 1/2 ч.л. плънка.
Питката се прегъва наполовина и краищата и се защипват.
За да не се разтворят при варенето пелмените, се прави бордюрче. Едното ръбче на пелмена (там, където е защипано) се подгъва и се защипва силно (за по-ясен релеф). Така се защипва до края. В края остава нещо като опашчица, то се подгъва назад.
Оформените пелмени се нареждат върху тава или дъска, поръсена с брашно.
Варят се в подсолена кипяща вода. Изваждат се с решетеста лъжица малко след като изплуват.
Поднасят се веднага със сметана, горчица, доматено пюре, масло, хрян, оцет или майонеза.
Ако ще се замразяват, се нареждат върху дъска, която се слага в камерата или фризера, докато се втвърдят достатъчно, така че да не слепват. Слагат се в плик и се съхраняват доста време. Варят се без да се размразяват.