Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 2:04 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 
Message
Сготвено на: 20 Яну, 2005 12:47 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
JOY,
Пелмените имат китайски произход; ние сме ги възприели чрез руската кухня, с опростяването на технологията и бедната плънка.
Веднага бързам да си призная, че плънката за моите пелмени не е руска (то никъде не беше и споменато, че е такава), а китайска, от нея си спестих само скаридите. Толкова ли е лошо, че съм по-близо до първоизточника?
В 'руските' пелмени (нямам представа кои имаш предвид - сибирски, уралски или някои други) СЪЩО СЕ СЛАГА ЛУК.
Относно нагъването - това е класическият начин, по който се правят ръчните пелмени, доказан от поколения пелменоядци (за да не изпадне плънката при варене). Машинните определено не изглеждат по този начин, но не всеки има или е длъжен да има машина или преса вкъщи.
Ще се радвам да споделиш как ги нагъваш ти, а също и каква плънка използваш.
За финал се извинявам на всички оскърбени правоверни консуматори. Но ще продължа да ги правя по начина, по който са ми вкусни.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Яну, 2005 11:50 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Аз не съм виден познавач на руската кухня и затова не мога да си кажа "компетеното " мнение по въпроса "какъв е произхода?".Обаче съм опитвала различни видове варени теста с плънка (равиоли,тортелини,шуей цзяо,цзяо цзъ,бао цзъ,варенки и пелмените ,които приготвя свекърва ми), и тези които бисквитка прпоръчва като плънка наистина се доближават до китайските (цзяо цзъ) ,но там освен изброените продукти има и скариди и зеле и са без мащерката ;).
Горното го казах само за протокола,аз самата видоизменям рецепти докато ги докарам точно по мой вкус пък били и те традициони..:)

И така най-накрая успях да ги направя.И определено са едни от най-вкусните "варени неща" ,които съм яла!(аз ще си ги наричам "Пелмените на биквитка" пък без значение пелмени ли са или нещо друго).Този копър в тестото е много идеен :) !Много карсиви се получиха ,ама си поиграх доста докато им докарам идеалната форма.Направих цяпата доза ,но половината замразих,защото само аз и мъжът ми обичам подобни изделия..което ме подсеща ,че и от него получаваш заслужени овации. :mrgreen: :cheers:Много ,много ти благодаря,че сподели рецептата си с нас! :kiss:

п.с. Поли ,знаем за любовта ти към руската кухня,обаче всяка готвачка видоизменя повечето рецепти според собствения си и на семейството вкус (предполагам ,че и ти го правиш).В карайна сметка не е ли по важно да ни се услади ястието, от колкото да е приготвено точно по традиционния начин?


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Яну, 2005 2:12 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Намерих подробно описание на процеса на правене на пелмени ето тук.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми

Topic Replies
Меча стъпка 0

Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB