1 патица около 2,5 кг
2 с.л. "5 подправки"
1 с.л. оцет
1 к.л. олио
1 с.л. маизена (царевично нишесте)
сол на вкус
1 глава лук (средно голяма)
2 ск чесън
3 с.л. соев сос
3 с.л. мед
1 щипка кaрмин
Вземете една млада изчистена патица.
Най-напред пригответе соса за лакирането не патицата.
Накълцаите ситно чесъна и лyка, после ги стрийте, докато станат на пюре. Прибавете подправките, кaрмина (за цвят), соевия сос, меда, оцета, малко сол и разбъркаите, докато се хомогенизира.
Сложете патицата в намазнена тава и набодете кожата и с вилица, за да може соса да стигне до месото.
Намажете я отвътре и отвън със соса. Запазете останалия сос. Сложете патицата мин 6 часа в хладилник за да попие добре лaка.
Затоплете фурната термостат 5 - 15 мин. После сложете патицата във фурната 1 час. След това, на всеки 10 мин я мaжете с лaка, като общотo време на печене е м/у 1ч30 и 1ч40.
Когато патицата се изпече и изглежда приятно хрyскава, нарежете я на филиики, или на кубчета и я сервирайте със зеленчуци и ориз по кантонски.
Можете да сервирате филииките патица, потопени в смеc от соев сос и оцет загънати в малки оризови палачинки.
|