Нашият приятел Димитриос от Солун твърди, че с тази рецепта успява да разнежи студеното сърце на всяка горда гъркиня. Не знам за гъркините, но ние станахме верни почитатели на неговата кухня.
Солунско пиле със сини сливи
Димитриос нарязва едно голямо пиле на порции и го запържва на силен огън в зехтин супер върджин /той по-нисък клас не признава, но ние можем и по-скромно/. Прибавя 0,5кг сухи сини сливи без костилки, малко нарязан пресен розмарин и соев сос. Задушава с 1ч. мерло на слаб огън ок.1час и към края прибавя шипка канела и 1с.л.каперси.
Ето пример за пиле, което се консумира чудесно с червено вино - в случая мерло Chiaro на "Винекс Славянци", което има послевкус на ванилия и карамфил.
|