Тъй като е разгара на сезона на печените чушки, ето една лесна рецепта, която готвя много често в къщи.
Посвещавам я на всички веганци във форума (ще ме извиниш Алеко
) със специална помисъл за шефа.
За 3-4 порции:
1 кг чушки - печени, белени, напълно почистени от семките и нарязани на ивички.
300 г домати - обелени и почистени от семките, нарязани на кубчета.
2-3 скилидки чесън,
1 к.л. червен пипер
1/2 к.л. лют пипер
1/2 к.л. смлян кимион
1 с.л. лимонов сок (по желание)
пресен кориандър и магданоз
зехтин и сол
Счукания чесън, пиперите, кимиона, олиото и солта се кипват с малко вода 1-2 мин. Прибавят се чушките и доматите и се вари, а в последствие пържи, при непрекъснато бъркане, докато се изпари водата и остане на мазнина. Трябва да е намалял обемът около 1/2 при готовност на ястието. 1 мин преди края се прибавят ситно нарязаните магданоз и кориандър.
За любителите на по-сосни манджжи - може да се прибави малко повече вода отначало и готвенето да приключи при получаването на гъст сос.
Има и вариант с патладжан - към първоначалните продукти се слага 1-2 изпечени и обелени, нарязани на кубчета млади патладжана. (без семки)