Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 20 Окт, 2019 7:08 am Нед

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 
Message
Сготвено на: 26 Сеп, 2008 11:55 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
1 кг замразен спанак
магданоз,
пресен кориандър
целина листа
3 ск. чесън
1 с.л. червен пипер
1 щипка лют пипер
4 с.л. зехтин (аз слагам малко повече, защото спанака обича повече мазнина)
1/2 лимон конфи
1 шепа маслини (всички видове, без черни)
лимонов сок, сол



Измийте и нарежете на ситно зелените съставки. Сварете ги с чесъна (небелен), малко сол и с много малко вода Когато се сварят, извадете и изчистете чесъна.Сложете го намачкан в дълбок тиган, заедно с пиперите, олиото и спанака.
Пържете до пълното изпаряване на водата. Сложете лимоновия сок (на вкус), маслините и лимона конфи нарязан на четвъртинки. (В Мароко се използва само кората). Оставете още няколко мин. на огъня, при непрекъснато бъркане. Сервира се студено, но може и топло. На кой както му харесва.


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Сеп, 2008 11:03 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Благодаря ти, Kristi.


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Сеп, 2008 8:11 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Ше трябва да си сменя ника на "питанка" или нещо от сорта,ама какво е туй чудо лимон конфи?


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Сеп, 2008 9:12 am Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Дима Т. това са консервирани лимони, които много се използват в мароканската кухня, но само като подправка. Използват се само корите, но аз слагам и вътрешността, ако искам да е по-кисело.
Обещах да дам рецептата, но трябва да намерите нетретирани с пестициди лимони. А може и да потърсите в арабските и еврейските бакалници готови.
.


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Сеп, 2008 9:34 am Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
А,такива едни затворени в буркани лимони съм мяркала из арабските магазинчета.Даже се продават и сушени.Следващият път няма да ги подминавам,а ще поразпитам за какво иде реч.Благодарско!


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Сеп, 2008 7:20 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Дима Т, сушени няма да станат. Аз даже за пръв път чувам за такива лимони. Може би се използват по-скоро за десерти. За да готвиш ти трябват обезателно от тези в бурканите. И опитай ги на сол, преди да ги употребиш, защото някои са много солени и можеш да си пресолиш яденето без да искаш.


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Сеп, 2008 11:07 am Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Kristi,сушните изглеждат зле-твърди и с кафяво-зелен цвят.Попитах за какво ги ползват и ми отвърнаха общо,че ги ползват за готвене.Не задълбах с въпросите,но като имаме предвид,че там лимоните са в изобилие,сигурно мисията на сушените е достатъчно важна.Нищо,това е само повод да понаучим нещо повече по въпроса.А ако си купя конфи,ще имам предвид препоръките ти,макар че имам случка с готов непроверен продукт и развалена ,благодарение на това почти сготвена вкусна манджа,като оттогава винаги опитвам всичко.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB