1 кг замразен спанак
магданоз,
пресен кориандър
целина листа
3 ск. чесън
1 с.л. червен пипер
1 щипка лют пипер
4 с.л. зехтин (аз слагам малко повече, защото спанака обича повече мазнина)
1/2 лимон конфи
1 шепа маслини (всички видове, без черни)
лимонов сок, сол
Измийте и нарежете на ситно зелените съставки. Сварете ги с чесъна (небелен), малко сол и с много малко вода Когато се сварят, извадете и изчистете чесъна.Сложете го намачкан в дълбок тиган, заедно с пиперите, олиото и спанака.
Пържете до пълното изпаряване на водата. Сложете лимоновия сок (на вкус), маслините и лимона конфи нарязан на четвъртинки. (В Мароко се използва само кората). Оставете още няколко мин. на огъня, при непрекъснато бъркане. Сервира се студено, но може и топло. На кой както му харесва.
|